Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αύξηση κατά 278 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Μάρτιο του 2017 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 750 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα με αποτέλεσμα το συνολικό τους ύψος να ανέλθει στα 119,3 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,1% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση κατά 590 εκατ. ευρώ των καταθέσεων επιχειρήσεων , έναντι μείωσης κατά 113 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 12,7% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα.
Αντιθέτως, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 312 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 637 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 1,2% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.
Στο σκέλος των χορηγήσεων ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,7% από -1,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 376 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 801 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,3% από -1,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 307 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 101 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2017, ήταν θετική κατά 487 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 82 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,1% από -0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 471 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 22 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 1,8% από 1,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 16 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 60 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αρνητική κατά 257 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 153 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,6% από -2,7% τον προηγούμενο μήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε