Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, και η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται στην αδυναμία αρκετών φορολογούμενων να καταβάλουν μαζί στο τέλος Αυγούστου τη δόση για τον φόρο του εκκαθαριστικού σημειώματος εισοδήματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και για την εξέλιξη των εσόδων τον Αύγουστο, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία εκτιμά ότι η εικόνα σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα, θα εξομαλυνθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 61,214 δισ. ευρώ, έναντι 60,181 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών φυσικών προσώπων αυξήθηκαν από 21,646 δισ. ευρώ σε 22,339 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, το οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο βάση των νέων ρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί. Έτσι, από παλαιά (μέχρι τις 31-12-2012) και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εισπράχθηκαν συνολικά 1,833 δισ. ευρώ, ποσό, που είναι αυξημένο κατά 31,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο σημειώθηκε μεγάλη αύξηση κατά 48% του ρυθμού ένταξης των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις για τμηματική εξόφληση του χρέους τους. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις ποσά οφειλών ύψους 379 εκατ. ευρώ, έναντι 256 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο σημειώθηκε απόκλιση 14,1% έναντι του στόχου. Τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ ανήλθαν συνολικά σε 2,74 δισ. ευρώ. Το οκτάμηνο το συνολικό ποσό είσπραξης ανήλθε σε 17,54 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή απόκλιση 5,7%. Η υστέρηση αυτή, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες όταν θα εξοφληθούν ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος περιουσίας.

Επίσης τον Αύγουστο σημειώθηκε υπέρβαση κατά 10,4% στις εισπράξεις από ΦΠΑ έναντι του στόχου, ενώ σε επίπεδο οκταμήνου τα έσοδα από την κατηγορία αυτή υπερβαίνουν κατά 1,3% τον στόχο.

«Το οκτάμηνο αποτελεί κρίσιμη χρονική καμπή και στην ουσία σηματωρό της επίτευξης δύσκολων ετήσιων στόχων, ενός έτους ιδιαίτερα κρίσιμου για την ελληνική οικονομία. Δεδομένης της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας που καταβάλει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας στο σύνολό του, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως η επίτευξη των στόχων μας είναι πλέον ορατή» επισημαίνει σε δήλωσή για τα αποτελέσματα του οκταμήνου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφορία αρπάζει μισθούς και ενοίκια για χρέη στο Δημόσιο

“Βροχή” κατασχέσεων για χρέη στο δημόσιο

Απροειδοποίητα η Εφορία θα “βάζει χέρι” στις καταθέσεις όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη – Θα παίρνουν ακόμη και μισθούς και συντάξεις

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε