Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυξήθηκε 1,5% ο πληθωρισμός το 2012– Έβαλε φωτιά το πετρέλαιο

Αυξήθηκε 1,5% ο πληθωρισμός το 2012– Έβαλε φωτιά το πετρέλαιο

Το κόστος της στέγασης λόγω πετρελαίου και φορολογίας, αλλά και οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό και τα ήδη ρουχισμού ανέβασαν και πάλι τις τιμές, παρά τις μειώσεις σε τομείς όπως η Παιδεία η Υγαία και οι Τηλεπικοινωνίες

Οι κυριότερες ανατιμήσεις που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) πέρυσι αφορούσαν σε επιπτώσεις από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό (πετρέλαιο θέρμανσης +37,9%, ηλεκτρισμός +16,3%, φυσικό αέριο +5,9%, βενζίνη +4,2% και αεροπλάνα +33,7%). Κατά πολύ ανατιμήθηκαν και οι νωπές πατάτες (+15,5%), ενώ μικρότερες ήταν οι αυξήσεις τιμών σε κρέατα (+1,8%), γαλακτοκομικά- αυγά (+1%) και ένδυση- υπόδηση (+5,3%).

Ειδικότερα, η αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 5,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 11,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

γ) Κατά 1,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές.

β) Κατά 1,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 3,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.

δ) Κατά 3,9% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

ε) Κατά 3,9% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 2,6% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής.

ζ) Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

η) Κατά 1% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων και των ξενοδοχείων.

θ) Κατά 2,1% της ομάδας «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων- ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων.

Τον Δεκέμβριο 2012 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2012, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ενώ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2012- Δεκεμβρίου 2012, παρουσίασε αύξηση 1,5% σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2011- Δεκεμβρίου 2011, έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έκλεισε στο 1% σε μέσα επίπεδα πέρυσι (από 3,1% το 2011). Τον Δεκέμβριο πέρυσι, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3%, από αύξηση 0,4% τον Νοέμβριο 2012 και αύξηση 2,2% τον Δεκέμβριο 2011.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε