Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αυξήθηκε 36,6% το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών

Αυξήθηκε 36,6% το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών

Σημαντική διεύρυνση κατά 36,6% εμφανίζει το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος Μαρτίου το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών είχε διαμορφωθεί στα 9,9 δις. ευρώ από 7,2 δις. ευρώ πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση των εισπράξεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση των εισαγωγών καυσίμων.

Συγκεκριμένα το Ισοζύγιο Τρεχουσών Μεταβιβάσεων εμφάνισε έλλειμμα 708 εκατ. ευρω έναντι πλεονάσματος 1,3 δις. ευρώ πέρυσι κυρίως λόγω της καθυστέρησης της εισροής πόρων ύψους 2 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την καταβολή ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 571 εκατ. ευρω στα 8,2 δις. ευρώ από 7,7 δις. ευρώ πέρυσι. Η διεύρυνση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δαπάνης για πληρωμές καυσίμων κατά 764 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 48 εκατ. ευρω. Αντιθέτως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός πλοίων και καυσίμων περιορίστηκε κατά 241 εκατ. ευρώ καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,5% (501 εκατ. ευρω) και οι εξαγωγές κατά 9,3% (261 εκατ. ευρω).

Στο Ισοζύγιο Υπηρεσιών το πλεόνασμα μειώθηκε κατά 88 εκατ. ευρώ καθώς οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα έμεινα σχεδόν στάσιμες (-1,5%), ενώ οι πληρωμές για υπηρεσίες μεταφορών παρουσίασαν αύξηση κατά 25%. Από την άλλη πλευρά η εισαγωγή συναλλάγματος από την ναυτιλία κυρίως αυξήθηκε μόλις κατά 7,9%. Το έλλειμμα του Ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 78 εκατ. ευρω καθώς οι καθαρές πληρωμές για τόκους μερίσματα και κέρδη σημείωσαν μικρή υποχώρηση.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή 941 εκατ. Ευρώ καθώς οι καθαρή εισροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις ξεπέρασε το 1 δις. ευρώ, ενώ η εκροή για τον ίδιο σκοπό περιορίστηκε στα 120 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη ξένη επένδυση το Μάρτιο στη χώρα αφορούσε την συμμετοχή της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας κατά 939 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου την ίδια περίοδο σημειώθηκε εισροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων εγχώριων θεσμικών σε ομόλογα του εξωτερικού κατά 5,2 δις. ευρώ. Ταυτοχρόνως σημειώθηκε περιορισμένη εισροή κεφαλαίων ύψους 1,6 δις. ευρώ για αγορές ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε