Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυξήθηκε το ιταλικό δημόσιο χρέος εξαιτίας των δανείων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία

Αυξήθηκε το ιταλικό δημόσιο χρέος εξαιτίας των δανείων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία

 «Τα τελευταία δυο χρόνια το δημόσιο χρέος της χώρας μας αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες λόγω των δανείων προς την Ελλάδα, την Ισπανία και Πορτογαλία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«Αν δοθεί στην Ισπανία ένα πακέτο βοήθειας όχι μικρότερο από εκατό δισεκατομμύρια ευρώ το ιταλικό μερίδιο θα αντιστοιχεί σε άλλη μιάμιση μονάδα του ΑΕΠ μας. Πρέπει δηλαδή να είμαστε γενναιόδωροι, αλλά να αξιολογούμε προσεκτικά και τις συνέπειες για τα δημοσιονομικά μας», υπογράμμισε ο Γκρίλι.

«Η κυβέρνηση της Ρώμης αναμένει η αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος σχετικά με επιμήκυνση –που μάλλον φαίνεται ότι πρόκειται να γίνει δεκτό από την Τρόικα– να γίνει με σωφροσύνη», σχολιάζει επίσης η Λα Ρεπούμπλικα.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών και στενό συνεργάτη του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι «η Ιταλία δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από το ταμείο διάσωσης ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι δεν τη χρειάζεται».

Παράλληλα όμως «είναι σαφές ότι όλοι στο εξωτερικό διερωτώνται τι θα συμβεί στην Ρώμη μετά τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης. Τι τέλος θα έχουν και οι μεταρρυθμίσεις του εργασιακού και των συντάξεων».

«Αν η Ιταλία ζητούσε να υπαχθεί σε μηχανισμό στήριξης, η κίνηση αυτή θα κατέληγε οπωσδήποτε σε μπούμερανγκ. Οι αγορές θα υποψιάζονταν αμέσως ότι υπάρχει κάποια λογιστική και χρηματιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που δεν δημοσιοποιήθηκε και η επίθεση των κερδοσκόπων θα ήταν αναπόφευκτη», γράφει, τέλος, η Λα Ρεπούμπλικα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε