Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυστηρές συστάσεις της τρόικας για ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία

Αυστηρές συστάσεις της τρόικας για ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία

Οι ελεγκτές θα συντάξουν πόρισμα με τα συμπεράσματα του νέου ελέγχου, το οποίο θα αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ολοκληρώθηκε, μετά από 6 και πλέον ώρες, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, που ελέγχει την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο.

Οι ελεγκτές θα συντάξουν πόρισμα με τα συμπεράσματα του νέου ελέγχου, το οποίο θα αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κλιμακίου των ελεγκτών, θα παρουσιασθούν αύριο σε δύο συνεντεύξεις Τύπου, το πρωί από την τρόικα και το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο πόρισμα θα υπάρχει αναφορά για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η τρόικα θα αναμένει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η βασική δέσμευση της χώρας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν είναι έναντι του ΔΝΤ, αλλά έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υπάρχει σχετική σύσταση από το 2008.

Στο πόρισμα θα απευθύνονται συστάσεις για επιτάχυνση των κινήσεων σε συγκεκριμένους τομείς (απελευθέρωση επαγγελμάτων, ενίσχυση φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, αντιμετώπιση πληθωρισμού, κ.λπ.). Ειδική αναφορά θα γίνεται στα ελλείμματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), τα οποία επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Επίσης, ειδικό βάρος δίδουν οι ελεγκτές και στην πλήρη υλοποίηση του “Καλλικράτη”, από την οποία αναμένεται απόδοση 500 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, θεωρείται δεδομένη και αναμένεται να εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο “στοίχημα”, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι η εξασφάλιση της 3ης δόσης, που πρέπει να εκταμιευθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου. Αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα υλοποιούνται έως τότε οι συστάσεις της τρόικας, αλλά και από τον νέο έλεγχο, τον Οκτώβριο, της ελληνικής οικονομίας και του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε