Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αυτές είναι οι “παγίδες” στα νέα φορολογικά μέτρα – Συμπληρωματικός γύρος επαναγοράς ομολόγων σήμερα για να “ξεκλειδώσει” η δόση

Αυτές είναι οι “παγίδες” στα νέα φορολογικά μέτρα – Συμπληρωματικός γύρος επαναγοράς ομολόγων σήμερα για να “ξεκλειδώσει” η δόση

Φορολογικό και επαναγορά ομολόγων τα δύο τελευταία εμπόδια για τη δόση
– Παγίδα με τα επιδόματα των παιδιών που απαιτούνται “βουνά” δικαιολογητικών
– Καθιερώνεται ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για άγαμους και για ζευγάρια
– Σαμαράς: Δε μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι από την κάθε δόση

Φορολογικό και επαναγορά ομολόγων αποτελούν τα δυο φλέγοντα θέματα ενόψει του Eurogroup, προκειμένου να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών η εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται από χθες στα χέρια της τρόικας και μάλιστα μέχρι το βράδυ αναμένεται και η απάντηση των τροικανών προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” αν και υπάρχουν κάποια τεχνικά σημεία για αποσαφήνιση και κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την απόδοση ορισμένων μέτρων.

Ποιες είναι οι παγίδες στο φορολογικό

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει αποσταλεί, στους κερδισμένους των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνονται:

– Μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και εισόδημα έως 25.000 ευρώ
– Μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά και εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το MEGA στις “παγίδες” του νέου νομοσχεδίου περιλαμβάνονται, η υποχρέωση ακόμη και όσων ευνοούνται, να έχουν αυξημένη παρακράτηση από την 1η Ιανουαρίου, ενώ τα επιδόματα παιδιών που θα ελαφρύνουν τις επιβαρύνσεις αναμένονται το νωρίτερο μετά τον Ιούλιο και μετά την υποβολή βουνού δικαιολογητικών. Παράλληλα, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ροκανίζει τις αυξήσεις στα επιδόματα των παιδιών, ενώ παγίδες κρύβονται και στην αύξηση των τεκμηρίων και την καθιέρωση ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης στις 3000 ευρώ για άγαμους και 5.000 ευρώ για ζευγάρια.

Συμπληρωματικός γύρος προσφοράς ομολόγων τη Δευτέρα

Το δεύτερο κλειδί για το “ξεκλείδωμα” της δόσης είναι η επιτυχία της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε καθαρή διαγραφή χρέους 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο στόχο των 30 δισ. ευρώ, ενώ τραπεζικές πηγές έκαναν λόγο για συμμετοχή ύψους 16 δισ. ευρώ από τους ξένους -κυρίως τα hedge funds- και 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Σε σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα γίνει η αποτίμηση των αποτελεσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα θα ανοίξει νέος, μικρός συμπληρωματικός γύρος προσφοράς ομολόγων, πιθανότατα από ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να καλυφθεί μια “τρύπα” στο πρόγραμμα, από 2 έως 4 δισ.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς τόνισε από την Κύπρο ότι η χώρα κάνει προσπάθεια να ανακτήσει την αξιοπιστία της προκειμένου να μην υποβάλλεται κάθε τρίμηνο στο μαρτύριο της δόσης. “Είναι προτεραιότητα για όλους μας να ανακτήσουμε ως λαός την αξιοπρέπειά μας, δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά, δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι απ’ την εκάστοτε δόση μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις Σέρρες υπογράμμισε ότι “κάναμε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για να προστατέψουμε τους πιο σημαντικούς στόχους που είχαμε, τις οικογένειες με παιδιά. Και είναι σημαντική η αλλαγή που έχει γίνει για την προστασία κυρίως των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και γενικότερα των οικογενειών, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ιδίως των μισθωτών οι οποίοι δεν τα βγάζουν φυσικά πέρα με τις περικοπές που έχουν γίνει και με την δυσκολία που υπάρχει γενικότερα στην οικονομία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι θα σηκώσουν τα βάρη του νέου φορολογικού – Χαμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε