Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Bad bank: Η ευρωπαϊκή σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες από τα “κόκκινα” δάνεια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Η πρόταση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ
– Η Bad Bank θα αναλάβει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης, ώστε να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης
– Πολύ πιθανό να αναμιχθεί στο σχέδιο και ο δημόσιος τομέας

Σανίδα σωτηρίας προς τις ελληνικές τράπεζες από τα “κόκκινα” δάνεια έριξε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος υποστήριξε την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί μία πανευρωπαϊκή bad bank, η οποία θα αναλάβει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης (τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος), ώστε να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του ESM έκανε τις δηλώσεις του μετά την παρουσίαση σχεδίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που θα διευκολύνει τη διαχείριση των πάνω από 1 τρισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Reuters, o Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η bad bank θα έχει ως στόχο να αποκτήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 250 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και ότι είναι πολύ πιθανό να αναμιχθεί στο σχέδιο και ο δημόσιος τομέας.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Aντρέα Ενρία, παρουσίασε σχέδια για το πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν ορισμένα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους σε μια «εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού».

Οπως τόνισε τα δάνεια θα αγοράζονται από την bad bank στην«πραγματική οικονομική τους αξία», ένα επίπεδο το οποίο θα το καθορίζει μετά από οικονομικό έλεγχο. Στη συνέχεια θα πρέπει να πουλήσει τα δάνεια σε αυτή την τιμή μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε