Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Big Brother για… 1,2 εκατ. ΑΦΜ! Έρχονται “ραβασάκια”

Big Brother για… 1,2 εκατ. ΑΦΜ! Έρχονται “ραβασάκια”

Περισσότερα από 1,2 εκατ. ΑΦΜ μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας και με τη βοήθεια της… τεχνολογίας θα ελεγχθούν για να διαπιστωθεί αν οι κάτοχοί τους φοροδιαφεύγουν ή όχι!

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ψηφιοποίησε τα στοιχεία καταθέσεων για 1.207.047 φορολογούμενους, ο οποίοι θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών της εφορίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα το Σάββατο (03.12.2016), ένας τους έξι φορολογούμενος είναι… φακελωμένος όσον αφορά στις τραπεζικές του καταθέσεις και αν μετά τη διασταύρωση των στοιχείων αυτών με τα όσα δηλώνουν στις τραπεζικές τους καταθέσεις, προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις, θα έρθουν και οι… έλεγχοι.

Στους ηλεκτρονικούς φακέλους έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2002 έως το 2014 και φυσικά δεν πρόκειται για… τυχαίες περιπτώσεις. Τα ΑΦΜ που ψηφιοποιήθηκαν ανήκουν σε φορολογούμενους που τα ονόματά τους βρίσκονταν στη λίστα Λαγκάρντ ή τη λίστα Μπόργιανς ή σε καταλόγους που είχε στην κατοχή του το ΣΔΟΕ αλλά και στα αρχεία που είχε συγκεντρώσει η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που είχαν κάνει συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο ή μια κίνηση 100.000 ευρώ.

Επειδή δεν είναι… όλοι φοροφυγάδες, περισσότεροι από 150 ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης εκπαιδεύτηκαν για να διαχειριστούν το νέο λογισμικό με το οποίο θα γίνει η διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων (όχι χρήματα που μπήκαν και βγήκαν από τους λογαριασμούς, ενδεχομένως από μια τράπεζα σε άλλη αλλά μόνο “καθαρές” καταθέσεις) με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε 24 ώρες.

Στη μάχη για τον… εντοπισμό των φοροφυγάδων, εκτός από το ταχύτατο λογισμικό θα συμβάλει, σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ και το νομοσχέδιο για τον οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο (μένει να “κλείσει” το ύψος του φορολογικού συντελεστή) θα ξεκινήσει η… μαζική αποστολή επιστολών σε όσους έχουν εντοπιστεί αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τις καταθέσεις.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται ότι στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών υπάρχουν στοιχεία για αδικαιολόγητη προσαύξηση καταθέσεων και θα επισημαίνεται υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου για οικειοθελή αποκάλυψη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε