Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Bloomberg: Τώρα διαγραφή του ελληνικού χρέους

Bloomberg: Τώρα διαγραφή του ελληνικού χρέους

”Η περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης είναι σχεδόν βέβαιη.Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης που έχουν εξαφανίσει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας, οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι αγορές ομολόγων πρέπει να δουν έναν αξιόπιστο δρόμο προς τη φερεγγυότητα και την ανάπτυξη”.

Σε κύριο άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά πως ”Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρεών, όχι επαναγορά”.

Το δημοσίευμα συνεχίζει εξηγώντας γιατί οριστική λύση είναι η διαγραφή και όχι η επαναγορά του ελληνικού χρέους.
”Η πρόταση για αγοράς του ελληνικού χρέους δεν θα ανατρέψει το οικονομικό και πολιτικό πτωτικό σπιράλ. Ούτε το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ που δημοσίως αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής του.
Γιατί τόσο απαισιοδοξία; Επειδή τον επόμενο χρόνο θα τεθούν σε ισχύ μέτρα που θα ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ότι η περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης είναι σχεδόν βέβαιη. Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης που έχουν εξαφανίσει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας, οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι αγορές ομολόγων πρέπει να δουν έναν αξιόπιστο δρόμο προς τη φερεγγυότητα και την ανάπτυξη”.
Οι επαναγορές χρεών έχουν αντίθετα αποτελέσματα.Στην περίπτωση της Ελλάδας, ουσιαστικά προτείνεται να δαπανηθούν χρήματα για να διευκολυνθεί μία λογιστική ”προσποίηση”.
Οι επίσημοι πιστωτές έχουν περίπου το 60% του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το σημείο υπάρχει το περιθώριο συμφωνίας, αλλά χρειάζεται μεγάλο πολιτικό σθένος όπως επίσης και νομικές αλλαγές στη Γερμανία, την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε