Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Brexit: Φέρνει ύφεση στη Βρετανία και πτώση της ανάπτυξης στην Ευρώπη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ύφεση 2,75% στη Βρετανία και μικρότερη ανάπτυξη 0,5% στην Ευρώπη θα είναι δύο από τις συνέπειες του Brexit.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι “η οικονομία (της Βρετανίας) θα εισέλθει σε ήπια ύφεση μέχρι τις αρχές του 2017”.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμά ότι η απόφαση για την αποχώρηση από την ΕΕ θα μειώσει αθροιστικά κατά 2,75% το βρετανικό ΑΕΠ, στους επόμενους 18 μήνες, καθώς και ότι οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θα επηρεαστούν επίσης.

Το ΑΕΠ της ευροζώνης τα δύο επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά 1,25% αντί του 1,5% που υπολογίζονταν πριν το δημοψήφισμα για Brexit.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, η τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο μισό του 2016 θα φτάσει το 2% αντί για το 2,25%, που είχε δώσει σε προηγούμενη εκτίμηση.

Οι τρεις βασικοί κίνδυνοι που απορρέουν από το Brexit είναι: οι όροι εμπορικών συναλλαγών ενδέχεται να επιδεινωθούν, οι εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις λόγω της ανασφάλειας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και οι οικονομικές συνθήκες θα δυσκολέψουν λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές συναλλάγματος και της αδυναμίας σε ευάλωτα κεφάλαια όπως οι μετοχές και τα επισφαλή ομόλογα.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε