Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Brexit: Η ΕΚΤ σε “κόκκινο συναγερμό”

Brexit: Η ΕΚΤ σε “κόκκινο συναγερμό”

Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζας, αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρει η ΕΚΤ.

Οι πρώτες επιπτώσεις του Brexit

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στο τραπεζικό της σύστημα και η EΕ θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα περιμένει την Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας» εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο Steen Jakobsen, επικεφαλής Οικονομολόγος & επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank, με αφορμή το Brexit.

Συντονισμένος στο BBC, για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, το μήνυμα που αποκόμισα, αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της Saxo bank, είναι ότι η χώρα έχει διασπαστεί, η κινδυνολογία έστρεψε τους ψηφοφόρους από την παραμονή, στην έξοδο. ‘Εχουμε μπροστά μας το σπασμένο κοινωνικό συμβόλαιο, τα τρία βασικά κόμματα στη Βρετανία υποστήριξαν εκστρατείες υπέρ της παραμονής και τελικά απέτυχαν, αναφέρει.

«Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι για το οποίο είχα προειδοποιήσει την αγορά και στο παρελθόν: το κοινωνικό συμβόλαιο ακυρώθηκε από τους ψηφοφόρους στη Βρετανία και ακόμη περισσότερο μέσα στην ΕΕ. Η συμφωνία που πέτυχε ο Ντέιβιντ Κάμερον με την ΕΕ έδωσε το έναυσμα για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατακερματισμένη Ευρώπη όπου μια Υπερ-πολιτεία φαντάζει πια πολύ δύσκολη».

«Ο Ντειβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ήδη την παραίτησή του, αλλά το πιο πιθανό είναι να παραμείνει στην Downing Street για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να στήσει την ομάδα που θα διαπραγματευτεί την έξοδο με την ΕΕ. Θυμηθείτε ότι το άρθρο 50 προβλέπει μια μεταβατική περίοδο δύο ετών, συν μια περίοδο κατά την οποία η Βρετανία θα ρυθμίσει εκ νέου τους κανόνες της νέας της σχέσης με την ΕΕ.

«Η ψήφος για το Brexit αναμένεται, επίσης, να δώσει ώθηση σε αντίστοιχες αντικαθεστωτικές καμπάνιες σε Ισπανία (με διεξαγωγή εκλογών την επόμενη εβδομάδα) και Γαλλία (με εκλογές στις αρχές του 2017) και θα επιβεβαιώσει ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τράμπ ίσως έχει τελικά ελπίδες να εκλεγεί» εκτιμά, επίσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε