Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

CNBC: Αναταράξεις στις αγορές από τις εκλογές στην Ελλάδα

CNBC: Αναταράξεις στις αγορές από τις εκλογές στην Ελλάδα

Νευρικά αναμένεται να αντιδράσουν οι επενδυτές στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που κατέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Αναλυτές ωστόσο υποστηρίζουν πως αν η Ευρώπη αναγκαστεί να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα της ενίσχυσης της ανάπτυξης τότε ενδέχεται να διαφανεί μια «αχτίδα φωτός».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ελληνικές εκλογές αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των χρηματαγορών τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το εάν η κατά δύο φορές διασωθείσα χώρα της ευρωζώνης θα εμμείνει στην τήρηση των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου ή θα θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος προκαλώντας αλυσιδωτές αναταράξεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Ο αντίκτυπος θα γίνει πιο αισθητός στην αγορά ομολόγων και ιδιαίτερα στο κόστος δανεισμού των υπολοίπων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης που θα δουν τα spreads τους να παίρνουν ξανά την ανιούσα.

«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει και τα exit polls αποδειχθούν σωστά, οι αγορές θα αντιδράσουν επιθετικά», σχολίασε ο Achilleas Georgopoulos, στρατηγικός αναλυτής της Lloyds TSB στο Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε πως αναμένει ισχυρές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρεια και κυρίως στις ισπανικές.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων βρέθηκαν να ενισχύονται στο 6% την τελευταία εβδομάδα, επίπεδο που θεωρείται πως δεν μπορεί αν εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

«Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι οι ξένοι επενδυτές ενδέχεται αν είναι ξανά πολύ προσεκτικοί με την ευρωζώνη και να αποφασίσουν αν διατηρήσουν στάση αναμονής ώστε να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Philippe Waechter, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών της Natixis Asset Management στο Παρίσι.

«Οι λαοί της Ευρώπης μπορεί αν έχουν απηυδήσει με τη σκληρή λιτότητα που τους επιβάλλεται από τη Γερμανία, και αυτό ενδέχεται να είναι το σημείο καμπής», ανέφερε ο Riccardo Designori, χρηματοοικονομικός αναλυτής της Brown Editore στο Μιλάνο.

Από τα ξημερώματα οι ασιατικές αγορές κινούνται σε αρνητικό πρόσημο και αυτό οφείλεται τόσο στις εκλογές στην Ελλάδα όσο και στην Γαλλία. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πηγή: Capital.gr


Στο κόκκινο τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις εκλογές σε Γαλλία…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε