Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

ΔΝΤ: Καμπανάκι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Χρειάζονται 200 δις

ΔΝΤ: Καμπανάκι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Χρειάζονται 200 δις

Xρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να ενισχυθούν οι τράζεπες ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του “προοπτικές της διεθνούς οικονομίας” το ΔΝΤ αποτίμησε στα 200 δισ.ευρώ τις ολικές δυνητικές απώλειες σε κεφάλαιο των τραπεζών της ΕΕ, από τα τέλη του 2009, στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Η εκτίμησή μας δεν περιλαμβάνει τις ανάγκες αυτών των τραπεζών σε ίδια κεφάλαια, κάτι που προϋποθέτει για εμάς να έχουμε την πρόσβαση σε όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία, που αφορούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα και τους ισολογισμούς τους”, επισημαίνει το ΔΝΤ.

Απο τα 200 δισ.ευρώ, τα 60 δισ. ευρώ αφορούν την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, άλλα 20 δισ.ευρώ αφορούν την έκθεση στα αντίστοιχα πορτογαλικά και ιρλανδικά, άλλα συνολικά 120 δισ.ευρώ αφορούν την έκθεση στα βελγικά κρατικά ομόλογα, αλλά και στα αντίστοιχα ισπανικά και ιταλικά.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τυχόν απομείωση της ονομαστικής αξίας των εν λόγω κρατικών τίτλων, σε μεγάλη έκταση, αντιπροσωπεύει έναν οικονομικό κίνδυνο άλλων 100 δισ.ευρώ για τις πολύ εκτεθειμένες σε κρατικά χρεόγραφα ευρωπαϊκές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: «Ρίξτε τους τόνους!»

«Καταστροφικό» το σενάριο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών!

ΔΝΤ: Δεν εξετάζουμε σενάρια συντεταγμένης ελληνικής χρεοκοπίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε