Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

ΔΝΤ : Ναι στην επιμήκυνση του χρέους – Όχι στην αναδιάρθρωση

Ηχηρότατη διάψευση της ”σχεδιαζόμενης” αναδιάρθρωσης του χρέους από τα χείλη του ‘Όλι Ρεν που χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά ως ανοησίες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ είναι αντίθετο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ.

“Υποστηρίζουμε μια πιο μακρά περίοδο αποπληρωμής για το ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μετατροπή του σημερινού δανείου σε Extended Fund Facility (διαδικασία μακράς αποπληρωμής)”, τόνισε ο κ. Χόλεϊ και πρόσθεσε ότι “αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να προτείνουμε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Φυσικά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας”.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις και εκτιμήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλειμμένα δηλώσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, και συμφωνούμε μαζί της”.

Το πρωί ήταν η γερμανική έκδοση των Financial Times που αποκάλυψε πως στις Βρυξέλλες συζητούν πολύ σοβαρά τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Το σχέδιο, γράφει η εφημερίδα, προβλέπει την αγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους ώστε να επαναγοράσουμε το χρέος μας και να μειώσουμε έτσι τις υποχρεώσεις μας.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση από τις Βρυξέλλες και μάλιστα με κοσμητικό επίθετο!
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Οικονομία Επίτροπου, χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, χαιρέτισε τη διάψευση αυτών των σεναρίων από τις γερμανικές αρχές.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα, μετά το 2013, θα είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Ανέφερε, επίσης, πως οι αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Eurogroup, το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα μετά από διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με την Τρόικα, αλλά και η προσδωκόμενη επιμήκυνση της εξόφλησης των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα, θα επιτρέψουν στη χώρα να εξυπηρετήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες, μετά το 2013, σύμφωνα με την άποψη της Επιτροπής. Επιμένουν, παρά τις διαψεύσεις, τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξετάζεται η διαγραφή μέρους των δυσβάσταχτων ελληνικών χρεών

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε