Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

ΔΝΤ : Οι οίκοι αξιολόγησης δημιουργούν αστάθεια!

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών της Ευρώπης έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή, καθώς δημιουργούν χρηματοπιστωτική αστάθεια.
 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μελέτη του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε χθες την ίδια ώρα που Πορτογαλία και Ελλάδα υποβαθμίζονταν από την Standard & Poor’s.
 
”Η κρίση χρέους της Ευρώπης έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές” υ ποστηρίζουν στη μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
 
Μάλιστα υποστηρίζουν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις με το επιχείρημα : ”Το ενδιαφέρον είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την ευρωζώνη βρίσκονται υπό πίεση παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία”.
 
Το ΔΝΤ εξετάζει 71 ανακοινώσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης των οίκων από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 και οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της S&P έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σε σχέση με αυτές των Moody’s και Fitch, ενώ τις λιγότερες επιπτώσεις έχουν οι ανακοινώσεις της Fitch.
 
Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης : ”από τη στιγμή που οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς και πέρα των αγορών ομολόγων, οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πιθανή αστάθεια στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μη-χρηματοοικονομικό τομέα με το να προετοιμάσουν σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και απρόβλεπτες καταστάσεις”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε