Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΔΝΤ: Βρήκε επιπλέον 320€ δισ. για τα… μάτια της ευρωζώνης

ΔΝΤ: Βρήκε επιπλέον 320€ δισ. για τα… μάτια της ευρωζώνης

Πρόσθετα κεφάλαια συνολικού ύψους 320 δισ. δολαρίων έχει εξασφαλίσει ήδη το ΔΝΤ στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι το Ταμείο έλαβε δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους 34 δισ. δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονται 8 δισ. δολάρια από την Πολωνία και “ένα σημαντικό ποσό” από την Ελβετία.

“Είναι προς το συμφέρον όλων των μελών μας να διασφαλίσουμε ότι το Ταμείο έχει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίζει κρίσεις και να προωθεί την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα”, ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου στην ανακοίνωσή της.

Η Λαγκάρντ ελπίζει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 400 δισ. δολάρια με δεσμεύσεις οικονομικών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συναντώνται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ζήτημα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ προσέλαβε εκ νέου επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας αναζωπύρωσε τους φόβους για νέα έξαρση της κρίσης της Ευρωζώνης, οι συνέπειές της οποίας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στη σύνοδο των οικονομικών αξιωματούχων της G20 καθώς και στη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν επιπλέον πόρους στο ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι συνέβαλαν με τη διασφάλιση της ρευστότητας δολαρίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά στήριξαν την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων από το Ταμείο.

Η Ευρώπη έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα προσφέρει 200 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ και η Ιαπωνία υποσχέθηκε 60 δισ. δολάρια προχθές. Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει 10 δισ. δολάρια και στη συνέχεια αύξησε το ποσό σε 14,7 δισ. δολάρια, ενώ η Δανία ανακοίνωσε ότι θα δώσει 7 δισ. δολάρια και η Νορβηγία δεσμεύθηκε να διαθέσει 9,3 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνταγή του ΔΝΤ για την Ελλάδα

”Μαύρα” μαντάτα του ΔΝΤ για την Αλβανία

ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ανάπτυξη από το 2013 αλλά με την ανεργία στα ύψη

Πιο αισιόδοξες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση

Άμεση παρέμβαση ΔΝΤ – Θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε