Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Δάνεια στις επιχειρήσεις, αν δεν κάνουν απολύσεις

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Δανεικά με ..κρατική εγγύηση: Μετά τις τράπεζες το δημόσιο αποφάσισε να …εγγυηθεί και τα δάνεια που ζητούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως και 49 άτομα.

Για να μπει όμως εγγυητής το Κράτος θα πρέπει να εκπληρώνονται δύο προϋποθέσεις Πρώτον, η επιχείρηση που θα προσφύγει για δανεικά στην τράπεζα θα πρέπει να είναι ..οικονομικά βιώσιμη και να διατηρήσει τους υπαλλήλους που έχει για 2 χρόνια.
Για όσους λοιπόν βρίσκουν κλειστές τις πόρτες του δανεισμού, το ελληνικό δημόσιο θα μπαίνει εγγυητής σε ποσοστό έως και 70% του δανείου που θα λάβει η ενδιαφερόμενη επιχείρηση, μέχρι τα τέλη του έτους.
Με χθεσινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ.Φίλιππου Σαχινίδη, ανοίγει και πάλι ο δρόμος για την παροχή εγγυήσεων σε μικρομεσαίους, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ. 
Η απόφαση Σαχινίδη προβλέπει ότι:
 
 1. εγγύηση του ελληνικού δημοσίου παρέχεται σε ποσοστό 70% για δάνεια που θα ληφθούν μέχρι 31.12.2011 από επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας εφόσον συστάθηκαν μέχρι 18.7.2011 και δεν είναι προβληματικές. Δίνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης ή επενδυτικούς σκοπούς, καθώς και σε μεγάλες επιχειρήσεις για επενδυτικούς σκοπούς. Η διάρκεια της εγγύησης είναι 10ετής και κατά τη διάρκεια της η εξόφληση του πραγματοποιείται εξαμηνιαία στις 30/6 και 31/12 κάθε χρόνου σε ισόποσες χρεολυτικές δόσεις. Το ύψος του δανείου είναι συνάρτηση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και δεν υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό της κόστος για το 2010.
 
 2. επιχειρήσεις που είχαν πάρει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το 2009 μέχρι σήμερα μπορεί να ζητήσουν την παράταση της εγγύησης του το αργότερο μέχρι 31.12.2011 από 4 σε 10 χρόνια κατ΄ ανώτατο όριο κι εφόσον δεν είναι προβληματικές. Η παράταση της εγγύησης αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η εξόφληση του δανείου πραγματοποιείται εξαμηνιαία στις 30/6 και 31/12 κάθε έτους σε ισόποσες χρεολυτικές δόσεις. Προϋπόθεση είναι το μέγιστο ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου που μπορεί να υπαχθεί σε παράταση να μην υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης για το 2010. Η εγγύηση δεν υπερβαίνει το 70% του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου. Για το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου που δεν θα υπαχθεί στην παράταση της εγγύησης θα συνεχίσουν να ισχύουν οι διατάξεις της απόφασης από το 2009.
 
 3. επιχειρήσεις είτε ζητούν νέα εγγύηση είτε παράταση της παλιάς πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα μέχρι 30.11.2011. Οι τράπεζες αποστέλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το φάκελο (αίτηση, αιτιολογημένη εισήγηση τράπεζας, βιωσιμότητα και πιστοληπτική ικανότητα εταιρείας με τεκμηριωμένη πρόταση για εξασφαλίσεις δανείου) της επιχείρησης που ζητάει δάνειο με εγγύηση, μαζί με τα οικονομικά της στοιχεία, δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις τριών τελευταίων χρήσεων, έντυπα Ε3 της τελευταίας τριετίας αναλυτική εκτίμηση μισθολογικού κόστους και τα οικονομικά στοιχεία για την πρώτη διετία επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν από 1.1.2011.
 
 4. το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του ελληνικού δημοσίου αποφασίζει για την υπαγωγή ή μη των επιχειρήσεων.
 
 5. τα δάνεια δίνονται με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της αγοράς για την κατηγορία της δανειοδότησης που παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
 
 6. οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας για χρονικό διάστημα δύο ετών από την εκταμίευση του δανείου.
 
 7. σε  περίπτωση μη καταβολής τριών συνεχόμενων δόσεων, το εγγυημένο ποσό του χορηγούμενου δανείου, καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.
 
 8. το δημόσιο, ως εγγυητής, αναλαμβάνει την υποχρέωση εξόφλησης των εγγυημένων απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα περιλαμβάνουν το ανεξόφλητο εγγυημένο ποσό κεφαλαίου, τους ανεξόφλητους τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας μέχρι ενός τριμήνου) και τέλος τα έξοδα της αναγγελίας κλεισίματος του λογαριασμού.

Διαβάστε επίσης:
Συνεργασία-σταθμός των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο εκτοξεύει το ευρώ και απογειώνει ΟΛΑ τα διεθνή Χρηματιστήρια – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε