Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Δάνειο άνω των 200 εκατ. ευρώ για τα χρέη της ΔΕΗ

Δάνειο άνω των 200 εκατ. ευρώ για τα χρέη της ΔΕΗ

Ένεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας με την παροχή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών αποφασίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Το δάνειο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, άνω των 200 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να πληρωθούν χρέη προς τους παραγωγούς ρεύματος, εκείνοι να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ και να καταβληθούν αντίστοιχα οι οφειλές προς το εξωτερικό για την αγορά φυσικού αερίου.

Το «ντόμινο» της έλλειψης ρευστότητας ξεκινά από τους τελικούς καταναλωτές που καθυστερούν ή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, πρόβλημα που επιτάθηκε μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Έτσι οι προμηθευτές καθυστερούν τις πληρωμές προς τον λειτουργό της αγοράς και η αλυσίδα συνεχίζεται προς τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, τη ΔΕΠΑ (που προμηθεύει με φυσικό αέριο τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) και τις πηγές προμήθειας της χώρας.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών για αγορές φυσικού αερίου φθάνουν στα 300 εκατ. ευρώ και ότι αν δεν βρισκόταν λύση η εταιρία θα αναγκαζόταν να διακόψει την παροχή (κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας) και να ζητήσει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των πελατών της.

Η αίτηση για χορήγηση του δανείου αναμένεται να κατατεθεί άμεσα (την Τρίτη) και η εκταμίευση σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις προβλέπεται πριν τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρεκόρ από ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε