Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Δασμούς σε κινεζικά προϊόντα επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Δασμούς σε κινεζικά προϊόντα επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενους ατσάλινους και χαλύβδινους σωλήνες από την Κίνα που χρησιμοποιούνται για την άντληση και την διαμετακομιδή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως μέτρο-αντιντάμπινγκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Η ανακοίνωση, η οποία έγινε λίγες ημέρες πριν την άφιξη του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια που διοργανώνει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προστίθεται σε μια σειρά εξελίξεων που προκαλούν ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε την “τελική του απόφαση” για την επιβολή των δασμών, καθώς, όπως ανέφερε, η Κίνα διαθέτει τα αγαθά αυτά σε τιμές από 29,94% ως 99,14% κάτω από την αξία τους. Το 2009, οι εισαγωγές τέτοιων προϊόντων από την Κίνα έφθασαν σε αξία, κατά εκτιμήσεις, το 1,1 δις δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την τελική της απόφαση για το θέμα πριν την 24η Μαΐου.

Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές είχαν κάνει κατασκευάστριες παρόμοιων προϊόντων, όπως οι Maverick Tube Corp και United States Steel Corp., αλλά κι ένα συνδικάτο των εργαζομένων στον κλάδο της μεταλλουργίας.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στην υπηρεσία τελωνείων να εισπράττει το ποσό που αναλογεί στους δασμούς σε μετρητά ή άλλες μορφές πίστωσης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε