Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δε μας εμπιστεύονται! – Η τρόικα θέλει… αποδείξεις κι ονόματα για μην πετσοκόψουν τα ειδικά μισθολόγια – Οι γκρίζες ζώνες στη συνάντηση με Στουρνάρα

Δε μας εμπιστεύονται! – Η τρόικα θέλει… αποδείξεις κι ονόματα για μην πετσοκόψουν τα ειδικά μισθολόγια – Οι γκρίζες ζώνες στη συνάντηση με Στουρνάρα

– Δεν πείθουν τους τροϊκανούς τα ισοδύναμα μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών
– Ποια είναι τα τέσσερα σημεία που προκαλούν τις ενστάσεις των δανειστών
– Ξεκίνησε ήδη η αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια
– Όχι της τρόικας στην καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις
– Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει «κλειδώσει» το νέο πακέτο
– Νέα συνάντηση σήμερα Σαμαρά με Βενιζέλο-Κουβέλη για τις αποκρατικοποιήσεις

Μπορεί ο Πολ Τόμσεν, για πρώτη φορά από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, να μίλησε για εξαιρετική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά πίσω από την… ωραία ατμόσφαιρα υπάρχει η έλλειψη εμπιστοσύνης των τροϊκανών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβήτησαν ευθέως τέσσερα σημεία των μέτρων (για το πακέτο των 11,5 δισ.) που παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ποια είναι αυτά;
Τα ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί το «τσεκούρι» στα ειδικά μισθολόγια
Η ρύθμιση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις και όχι σε τρεις
Τις μειώσεις στις δαπάνες των υπουργείων
Τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Η τρόικα θέλει συγκεκριμένες προτάσεις. Και ζητάει εξειδίκευση των μέτρων.

Στουρνάρας και τρόικα συμφώνησαν επί της αρχής πως θα κοπούν ξανά συντάξεις, μισθοί στο Δημόσιο, κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ.
Από τις περικοπές στις συντάξεις στόχος είναι να εξοικονομηθούν 2,7 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, «μαχαίρι» στις συντάξεις, στο εφάπαξ και τις επικουρικές.

Τη γλίτωσαν όμως οι συντάξεις του ΟΓΑ και μάλιστα με παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Από το πακέτο των 11,5 δισ. βγήκε η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ. Δεν έχει τελειώσει όμως η μάχη για να σωθούν τα επιδόματα των 1.000 ευρώ που αντικατέστησαν τα δώρα στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση προτείνει και μείωση των δαπανών στο δημόσιο κατά 3 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα βρεθούν από: επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και την υποχρεωτική εφεδρεία, κλείσιμο φορέων και οργανισμών, επανεξέταση του βαθμολογίου και αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών.

Σύμφωνα με το Έθνος, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα συζητήθηκαν:

– Αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την επιτάχυνση της εφαρμογής των ρυθμίσεων για τα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα ολοκληρωθεί το 2015 και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά στα 67 έτη, από 65 που είναι σήμερα.
– Περικοπές στις συντάξεις από ένα ορισμένο ύψος και πάνω (1.200 ή 1.400 ευρώ) από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.
– Μειώσεις ή και πλήρη κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
– Νέα δραστική μείωση (μέχρι και 40%) του εφάπαξ σε σχεδόν όλα τα ταμεία πρόνοιας.
– Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης και πλαφόν έτσι ώστε το ύψος της επικουρικής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.
– Περικοπές στις διπλές συντάξεις και χαμήλωμα του πλαφόν που ισχύει σήμερα για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές.
– Καθολική και χωρίς εξαιρέσεις, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2011, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Αλλά φαίνεται πως αυτά δεν είναι αρκετά! Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει ήδη το… ψάξιμο για τα εναλλακτικά μέτρα που θα προτείνει το οικονομικό επιτελείο στους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ στη συνάντηση της Κυριακής.

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια ψάχνουν εναλλακτικά μέτρα για να καλύψουν τη δημοσιονομική τρύπα από τα ειδικά μισθολόγια, γράφει το Έθνος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν ξεκάθαρο ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους φόρους τους σε 10 δόσεις και όχι σε τρεις, όπως ισχύει σήμερα. Η απάντηση ήταν πως αυτό θα προκαλέσει τρύπα 1 δισ. στον προϋπολογισμό.

Μετά από αυτό, σύμφωνα με το Έθνος, κατεβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν για την τμηματική καταβολή του φόρου από τα 100.000 ευρώ στα 60.000-80.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται και το ψαλίδισμα των δόσεων σε 8-9 από 10 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα συνάντηση την Παρασκευή των πολιτικών αρχηγών για τις αποκρατικοποιήσεις – “Κλείνει” η λίστα των μέτρων μέχρι την Κυριακή

Μια ωραία ατμόσφαιρα… – Τόμσεν μετά την σύσκεψη με Στουρνάρα:”Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση”

Ακόμη 1 δισ. περικοπές από την Άμυνα ζητά η τρόϊκα! Που θα βρεθούν;

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε