Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Δε βγαίνει από την ύφεση η Ισπανία

Δε βγαίνει από την ύφεση η Ισπανία

Το ΑΕΠ της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, διάστημα κατά το οποίο είχε καταγράψει πτώση 0,3%, καθώς η ύφεση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα επιδεινώθηκε, σύμφωνα με επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Την ίδια εκτίμηση για το ρυθμό συρρίκνωσης του ισπανικού ΑΕΠ είχε ήδη δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ισπανίας. Η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας κατά 1,5% για το σύνολο του οικονομικού έτους και κατόπιν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά ακόμα ένα 0,5% το 2013, ενώ προβλέπει επάνοδο στην ανάπτυξη το 2014.

Σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο εξήγησε ότι η εξέλιξη του ΑΕΠ οφείλεται σε “μια μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, που εξισορροπήθηκε εν μέρει από τη θετική συνδρομή της εξωτερικής ζήτησης”.

Η Ισπανία από το 2008 στερείται της “μηχανής” της οικονομίας της, των κατασκευών, εν μέσω της διεθνούς κρίσης, ενώ η ανεργία αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η ανεργία έφτασε το δεύτερο τρίμηνο σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 24,63% του ενεργού πληθυσμού και στο 53% μεταξύ των νέων, ενώ παραμένει σε άνοδο παρά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όταν η απασχόληση αυξάνεται.

Κάνοντας πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη από την κυβέρνηση της Ισπανίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει πλέον ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος και 1,2% το 2013 (από -1,5% και -0,6% προηγουμένως).

Το ΔΝΤ δημοσίευσε τις νέες προβλέψεις του την Παρασκευή, όταν “χαιρέτισε” τα νέα μέτρα λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2014.

Η Ισπανία πάντως δεν σχεδιάζει να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να “αγοράσει χρέος” της χώρας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της χώρας Ινίγο Φερνάντεθ ντε Μέσα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα Expansion.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μόντι πάει Μαδρίτη

Σοϊμπλε: Δεν μπαίνει στον μηχανισμό η Ισπανία

Κόλαφος το ΔΝΤ για την Ισπανία: “Μπορεί να αποκλειστεί από τις αγορές”

Reuters: Η Μαδρίτη θα ζητήσει 300 δισ. ευρώ δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ

Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ισπανία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε