Τρίτη, 7 Μαΐ
22oC Αθήνα

Δεκάδες αμερικανικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αναφορές στα ΜΜΕ των ΗΠΑ για τους τρόπους απόκρυψης του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν με εκτενή δημοσιεύματα, ανταποκρίσεις και αναλύσεις να αναφέρονται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην ελληνική οικονομία.

Οι πρακτικές της χρήσης πολύπλοκων οικονομικών συναλλαγών με στόχο την απόκρυψη του πραγματικού χρέους ή ελλείμματος πολλών οικονομιών, αποτελούν το πρωτοσέλιδο θέμα της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, με βασικό παράδειγμα τις συναλλαγές της Ελλάδας με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. 

Στο ένα από τα τρία ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «οι πρακτικές αυτές χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από πολλές χώρες της Ε.Ε. στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εισόδου στην Ευρωζώνη, όσον αφορά το ύψος του χρέους τους και το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους. Και ακριβώς επειδή ο στόχος των ηγετών της Ε.Ε. ήταν η δημιουργία της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, οι πρακτικές αυτές έγιναν αποδεκτές». 

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, η χώρα απέκλειε επίσης από τους υπολογισμούς του ελλείμματός της και μεγάλο μέρος των αμυντικών της δαπανών, επικαλούμενη λόγους εμπιστευτικότητας, ενώ ακόμη και η Γερμανία, επιχείρησε μια γρήγορη διόρθωση το 1997, μέσω της επαναξιολόγησης των αποθεμάτων χρυσού, κίνηση που ωστόσο δεν επετράπη από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας». 

Για τις συναλλαγές της Ελλάδας με την Goldman Sachs αναφέρεται ότι «για το χρονικό διάστημα 1998-2001 υπήρξαν 12 τέτοιες συναλλαγές», ενώ γίνεται λόγος και για «μια αντίστοιχη συναλλαγή της Αθήνας με την Τράπεζα Credit Suisse».

Σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας αναλύεται ο ρόλος εταιρίας του Λονδίνου με την ονομασία «Titlos PLC», η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 2009 «προκειμένου να διευθετήσει τις συναλλαγές του 2001 μεταξύ Ελλάδας και Goldman Sachs, εκμεταλλευόμενη», όπως τονίζεται, «την προσπάθεια της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση διοχετεύοντας ρευστό στις τράπεζες». 

Με βάση το δημοσίευμα, «πίσω από την εταιρία Titlos PLC βρίσκονται η Goldman Sachs και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίες συμφώνησαν σε πώληση 5.1 δισ. ευρώ σε γραμμάτια, τα οποία όμως δεν προορίζονταν για επενδυτές αλλά για την ίδια την τράπεζα». 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε