Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Δεκαπλασιάζεται ο φόρος για τις γονικές παροχές!

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
, (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Αντιδράσεις προκαλεί η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας για γονικές παροχές ή δωρεές. Δείτε το παράδειγμα.

‘Οσοι προχωρήσουν από σήμερα σε τέτοιου είδους μεταβιβάσεις θα πληρώσουν το 1% με αφορολόγητο 95.000 ευρώ και μόλις ο νόμος ψηφιστεί θα κληθούν όλοι αυτοί οι πολίτες να καταβάλλουν την επιπλέον ιδιαίτερα τσουχτερή διαφορά, η οποία θα καθορίζεται από τη νέα κλίμακα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ :

Με βάση τα όσα ίσχυαν πριν την κατάθεση της τροπολογίας, αν κάποιος γονιός μεταβίβασε με γονική παροχή στο παιδί του ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 1.050 ευρώ αφού υπάρχει σε ισχύ το αφορολόγητο των 95.000 ευρω.
 

Εάν όμως επανέλθει η φορολογική κλίμακα που ίσχυε πριν το 2007, δηλαδή με το ίδιο αφορολόγητο όριο αλλά με συντελεστές που φθάνουν έως και 20%, τότε για το ίδιο ακίνητο ο φόρος σχεδόν δεκαπλασιάζεται και είναι : 9.500 ευρω!
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να αυξήσει σημαντικά το αφορολόγητο του πρώτου κλιμακίου στις δωρεές, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές και να διευρύνει τα φορολογικά κλιμάκια που ίσχυαν στο παρελθόν.

Αν λοιπόν, το υπουργειο Οικονομικών κάνει δεκτή την πρόταση που έχει κατατεθεί για διαμόρφωση του αφορολόγητου του 1ου κλιμακιου στις 200.000 ευρω, τότε κατά κάποιο τρόπο μειώνεται η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με τις κλίμακες που ίσχυαν πριν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Γιατί οτι κι αν συμβεί, όποια κλίμακα και αν εφαρμοστεί, ακόμα και με υψηλό αφορολόγητο, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιαστούν στην παγίδα των φόρων, αφού θα αυξηθούν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες.
 
Διαρροή σε λίγους και εκλεκτούς….

Η απόφαση έγινε γνωστή χθες το βράδυ, αλλά μόνον σε ορισμένους δημοσιογράφους, που πρόλαβαν να το κάνουν πρωτοσέλιδο. Επισήμως όμως κατατέθηκε σήμερα, σε άσχετο νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ στηλίτευε ανάλογες πρακτικές της ΝΔ.

Γιατί τώρα, γιατί… νύχτα

Το… κύμα γονικών παροχών έφερε τη νέα τροπολογία νύχτα στη Βουλή. Για να προλάβουν οι πολίτες να ωφεληθούν από το παλιό καθεστώς έκαναν ουρές στις εφορίες με αποτέλεσμα το Κράτος να χάνει τεράστια έσοδα. Έτσι για να μη χαθούν τελείως τα έσοδα κατέφτασε νύχτα στη Βουλή η τροπολογία ώστε στο 4μηνο που θα χρειαστεί μέχρι την ψήφιση του Νόμου το Κράτος να εξασφαλίσει τα έσοδά του. 

… και 20% πάνω τα ποτά και τα τσιγάρα

Οι πιέσεις των Βρυξελλών έφεραν και αύξηση του φόρου έκανε την κυβέρνηση να αλλάξει αυτά που είχε εξαγγείλει για τον προϋπολογισμό του 2010 (αύξηση 10%) για ποτά και τσιγάρα και έτσι σήμερα ξυπνήσαμε με αυξήσεις από 9 ως 20%

Παράδειγμα: 

Ένα πακέτο που κοστίζει σήμερα 2 ευρώ θα πάει στα 2,19, ενώ ένα πακέτο των 3,20 θα φτάσει τα 3,61. Η αύξηση του φόρου στα ποτά θα ανεβάσει περίπου ένα ευρώ τη φιάλη σε ουίσκι και συγκεκριμένα κατά 0,91 ευρώ. Η αύξηση στο ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά θα είναι κατά 0,45 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση σε ένα μπουκάλι μπύρας θα είναι από 0,002 έως 0,009 ευρώ. Οι αυξήσεις των φόρων σε ποτά θα ισχύσουν από σήμερα και στα τσιγάρα από την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιδράσεις για το φόρο γονικής παροχής

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε