Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεμένοι χειροπόδαρα στη νέα συμφωνία!

Στρατιές από “γκρίζα κοστούμια” είτε κατώτερων στελεχών της τρόικας και του ΔΝΤ, είτε συμβούλων για την αναμόρφωση του Δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις, τις επενδύσεις και τα δημόσια έργα, είτε όπως θέλετε να τους ονομάσετε καταφθάνουν στη χώρα για τον έλεγχο επί παντός με σκοπό την εφαρμογή της νέα συμφωνίας.

Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Παντελής Καψής ήταν κάπως καθησυχαστικοί ωστόσο στα όσα είπαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε ξεκάθαρα ότι πλέον μιλάμε για επιτροπεία… με άλλα λόγια.

“Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου” με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν.

“Η τρόικα θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την παρουσία της” στην Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν για μας η πολιτική συμφωνία είπε η Κριστιν Λαγκάρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν στην τήρηση των όρων, γεγονός που διασφαλίζει την τήρηση της συμφωνίας σε βάθος χρόνου.

Κατά πόσο έχει περιθώριο αντίδρασης η όποια ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις αυτής της στρατιάς συμβούλων ελεγκτών κλπ;

Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιθώριο υπό την έννοια πως με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις θα κρίνεται (όπως ως τώρα με τις εκθέσεις της τρόικας) και η συμμόρφωση της χώρας με τους όρους του δανείου. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις θα κρίνεται και το πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα του νέου δανείου αφού ο ειδικός λογαριασμός θα είναι ένας μηχανισμός που θα τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας των πιστωτών.

Μέχρι να εγγράψει στο σύνταγμά της η Ελλάδα ρήτρα με την οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης:
Στο Ελληνικό Σύνταγμα άρθρο για την εξόφληση του χρέους κατά προτεραιότητα

Μόνιμη τρόικα στην Αθήνα, μόνιμος λογαριασμός για το χρέος, μόνιμος και ο γγ Φορολογικών – Οι όροι των δανειστών για το “πακέτο” των 230 δισ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε