Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεν αποκλείει αύξηση ΦΠΑ – “Δεν υπάρχει απόφαση για απολύσεις στο Δημόσιο”

Εγκρίθηκε από το ΔΝΤ η β’ δόση του δανείου προς τη χώρα. “Το κλίμα αλλάζει” δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αισιόδοξος για ανάκαμψη από το 2012 εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι τότε μπορούν να υπάρξουν παροχές στους αδύναμους που “έβαλαν πλάτη”.

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι “η αναζήτηση νέων λύσεων είναι αυτονόητη διαδικασία κατά την υλοποίηση”. “Η δυνατότητα πρόβλεψης στα οικονομικά είναι πεπερασμένη γι’ αυτό και όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι κατά την υλοποίηση υπάρχει διαρκής αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας αλλά και του ίδιου του προγράμματος. “Και φυσικά υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης κάποιων μέτρων από εναλλακτικά, που μπορούν να φέρουν το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα” τονίζει.

Ερωτηθείς για τα επώδυνα μέτρα, σημειώνει ότι γίνεται κριτική ωστόσο “ελάχιστοι έχουν το θάρρος να περιγράψουν στους πολίτες τι θα σήμαινε μια στάση πληρωμών για τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, την κοινωνία ολόκληρη”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι το τριετές πρόγραμμα περιέχει στόχους και μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η μετάβαση κάποιων προϊόντων που βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ, στον υψηλό. Επαναλαμβάνει ωστόσο ότι ενόψει του προϋπολογισμού του 2011 – και για να αποφύγουν επιβάρυνση των νοικοκυριών – εξετάζονται εναλλακτικές.

Σχετικά με τα έσοδα και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή σχέδιο για τις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικές αλλά και πιο αυστηρό πλαίσιο για την φοροδιαφυγή. Ωστόσο λέει ότι για το 2011 τα φορολογικά έσοδα δεν θα παρουσιάσουν μεγάλες αποκκλίσεις.

Σχετικά με τον δημόσιο τομέα, αναφέρει ότι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει μεσοπρόθεσμα, με την εφαρμογή του κανόντα “μία πρόσληψη για πέντε απολύσεις” και τονίζει ότι δεν υπάρχει απόφαση μέχρι στιγμής για απολύσεις.

Έρχεται η β’ δόση από το ΔΝΤ

Χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) το ΔΝΤ έδωσε “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της β’ δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, λίγες ημέρες αφότου η ΕΕ συμφώνησε στην καταβολή του “ευρωπαϊκού” μέρους των 9 δισ.που παίρνει η χώρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου, η ελληνική κυβέρνηση έκανε ισχυρή έναρξη των μεταρρυθμίσεων, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτύχει και οι διαρθρωτικές αλλαγές βρίσκονται καθ’ οδόν και πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο το ΔΝΤ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενώ γίνεται αναφορά στην ανάγκη για κοινωνική συναίνεση όσον αφορά τις αλλαγές.

Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές της τρόικας – ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ – ξανάρχονται τη Δευτέρα, στη χώρα με νέες απαιτήσεις.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός για τα έσοδα – Η μαύρη τρύπα μεγαλώνει

Γ. Παπακωνσταντίνου: “Αρχίζουμε να βλέπουμε φως”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε