Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Δεν έχετε αποφύγει χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ”

Δεν έχετε αποφύγει χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ”

Μόνο τυχαίο δεν είναι το αυστηρό μήνυμα της Λαγκάρντ προς τη χώρα μας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές,

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS πως δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την αναγκαστική έξοδό της από την ευρωζώνη.

    Στο επεισόδιο της εκπομπής που προβάλλεται την Κυριακή, η Λαγκάρντ δηλώνει ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. «Υπάρχει ακόμα φάρμακο που πρέπει να χορηγηθεί. Και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες από αυτές τις νότιες χώρες της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, καθώς και στην Ιρλανδία», είπε η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής της που προδημοσιεύει το CBS στον ιστότοπό του.

    Όλες οι χώρες της ευρωζώνης εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσουν την ύφεση, γεγονός που οδήγησε σε επιβράδυνση των οικονομιών τους και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ορισμένες χώρες να κηρύξουν στάση πληρωμών, σημειώνεται στο κείμενο που προδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εκπομπής. Πιθανές χρεοκοπίες στην ευρωζώνη θα έπλητταν και άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και τελικά τις ΗΠΑ, αφού η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος. Πέραν αυτού, «όσοι κατέχουν πορτογαλικό ή ιρλανδικό, και ίσως και ισπανικό και ιταλικό χρέος θα αρχίσουν να διερωτώνται “θα πάρω ποτέ τα χρήματά μου πίσω;”», λέει στην εκπομπή η αναλύτρια Λουίζ Κούπερ.

    Στο ίδιο επεισόδιο της εκπομπής για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους -θα προβληθεί στις 02:00 τη Δευτέρα (ώρα Ελλάδας)- δίνει συνέντευξη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που λέει ότι οι αρνητικές διαθέσεις πολλών στην Ελλάδα για το γεγονός ότι το Βερολίνο επέβαλε αυστηρούς όρους στα δάνεια για τη “διάσωση” της ελληνικής οικονομίας είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι φυσικό οι άνθρωποι που υποφέρουν από τα δικά τους λάθη να κατηγορούν τους άλλους, λέει ο Σόιμπλε στο αμερικανικό δίκτυο. «Όταν έχεις χώρες ή λαούς που ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους και τώρα πρέπει να εφαρμόσουν κάποια λιτότητα, πρέπει να κάνουν περικοπές, πρέπει να αναμορφώσουν την αγορά εργασίας τους. . . ο κόσμος τείνει να κατηγορεί άλλους», υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Σόιμπλε -ο οποίος επικρίθηκε διότι είχε εκτιμήσει ότι απαιτείται η αναβολή των εκλογών στην Ελλάδα για να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας- αναφέρεται επίσης στην υπόμνηση της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας από τους διαδηλωτές. «Είναι μέρος της πολιτικής», λέει ο Β. Σόιμπλε. Προσθέτει ότι κι αυτός θυμάται τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά απλώς κάνει τη δουλειά του. «Δεν θέλουμε να κυριαρχήσουμε επί κανενός. Η Γερμανία προσπάθησε να το κάνει στο παρελθόν και δεν δούλεψε ποτέ, δεν το θέλει πλέον σήμερα».

Διαβάστε επίσης : Σόιμπλε: Για τους Έλληνες η Γερμανία έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε