Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις λένε κυβέρνηση – τραπεζίτες

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

– Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και…αναλήψεων διαβεβαιώνουν όλοι
– ‘Υποπτη έρευνα του Bloomberg με το 73% των αναλυτών και συνδρομητών του να υποστηρίζει οτι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
– Παπακωνσταντίνου: “Αστεία ιστορία” τα περί χρεοκοπίας

Φρένο στα σενάρια πανικού προσπαθούν να βάλουν κυβέρνηση και τραπεζίτες αλλά κάποιοι όπως το Bloomberg επιμένουν στην… σπέκουλα.

Στην Ελλάδα όλοι διαβεβαιώνουν, απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούν ξανά εδώ και τρείς ημέρες οτι οι τράπεζες είναι αλώβητες από την κρίση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις. 
‘Ομως το μεγάλο και έγκυρο δίκτυο Bloomberg δημοσιεύει σήμερα ως πρώτο θέμα του μια έρευνα που όπως λέει έκανε σε αναλυτές και συνδρομητές του. Σε αυτή το 73% δηλώνει οτι πιστεύει πως τελικά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Επίσης, 40% προβλέπει και αναγκαστική έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η ίδια η έρευνα, η προβολή της και βέβαια το αποτέλεσμά της που ίσως προέρχεται από κάποιους που έχουν ποντάρει πολλά χρήματα στην ελληνική χρεοκοπία, γεννά πολλά ερωτήματα και ξανανοίγει τον κύκλο των μαύρων σεναρίων για την οικονομία μας.
Σεναρίων που δεν προέρχονται από επίσημα στοιχεία αλλά από… εκτιμήσεις.

Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και τραπεζίτες πέρασαν συντονισμένα στην “αντεπίθεση”, μετά το όργιο φημών που θέλει την Ελλάδα να χρεοκοπεί, ακόμη και να επιστρέφει στη δραχμή. Μάλιστα κάποιοι ευφάνταστοι “ανακάλυψαν” ότι πέρασαν από τα σύνορα νταλίκες με χαρτί που πήγαινε στο Νομισματοκοπείο γιά την επανέκδοση της δραχμής!

Χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού: “επειδή είδα πως η τρομολαγνία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος. Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις – πάντα θα υπάρχουν – τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας”, επεσήμανε ο Γ.Παπανδρέου.

Για υστερίες χωρίς βάση και για αστεία ιστορία, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι “απο τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου, προκύπτει ότι το έλλειμμα είναι κατά 40% λιγότερο σε σχέση με το 2009. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας και δεν έχει σχέση με την αλήθεια.

 

Η Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε αδικαιολόγητη και ανυπόστατη τη φημολογία των τελευταίων ημερών που θέλει την Ελλάδα να βγαίνει εκτός ευρώ και να επιστρέφει στο παλιό της νόμισμα, τη δραχμή. Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι θέμα πτώχευσης δεν τίθεται, υπογραμμίζοντας ότι το «δίχτυ ασφαλείας», ύψους 750 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για να βοηθήσει χώρες της Ευρωζώνης βάζει τέρμα σε όλες τις φήμες που πανικοβάλλουν χωρίς λόγο τους πολίτες. Τέλος, τόνισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας υλοποιείται κανονικά και πως όλες οι φήμες έχουν να κάνουν με σκοπιμότητες και πολιτικά παιχνίδια.

 

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν, ενώ ο

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος καθησύχασε τους καταναλωτές λέγοντας πως οι τράπεζες θα λειτουργήσουν θετικά για να μπορέσει η οικονομία να βγει από αυτή την κρίση. Είπε επίσης ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομίας και στις προοπτικές της.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε