Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν κλείνει η επαναγορά ομολόγων – Γερμανία: το πρόγραμμα πρέπει να πετύχει

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Τρύπα» 2 έως 4 δισ. ευρώ υπάρχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να καλυφθεί, αφού από την επιτυχία του κρίνεται η δόση που περιμένει η Ελλάδα.

Το Eurogroup συνεδριάζει ξανά την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, και έως τότε η Ελλάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων. Η «τρύπα» των σχεδόν 4 δισ. όμως προκαλεί πονοκέφαλος. Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να δώσει παράταση και να αφήσει ανοιχτό το βιβλίο των προσφορών έως τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης.

Με το πρόγραμμα ακόμη στον αέρα, η Γερμανία –μέσω της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- φρόντισε να… υπενθυμίσει στην Αθήνα ότι για να πάρει τα 34,4 δισ. ευρώ του πρώτου μέρους της δόσης, πρέπει να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων.

«Μια επιτυχημένη επαναγορά του χρέους αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας της 27ης Νοεμβρίου, στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ. «Βασιζόμαστε σε μια επιτυχή εφαρμογή αυτού του σκέλους του προγράμματος, που θα επιδράσει αντίστοιχα θετικά στο επίπεδο του χρέους» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής από τους διεθνείς και τους εγχώριους επενδυτές. Αυτό είπε ο Σάιμον Ο Κόνορ εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.
Υπενθύμισε κι αυτός ότι «το πρόγραμμα επαναγοράς αποτελεί καθοριστικό τμήμα της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράταση με προειδοποίηση για την επαναγορά ομολόγων

Στο 33% οι πιθανότητες για δραχμή

Όλοι οι φόροι του 2013 – Χάνεται πάνω από ένας μισθός για εισόδημα 25.000 ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε