Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν κόβεται το αφορολόγητο το 2018 – Φόρμουλα για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Δεν κόβεται το αφορολόγητο το 2018 – Φόρμουλα για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Δεν πρόκειται να κοπεί το αφορολόγητο για το 2018, ενώ αναζητείται άλλη φόρμουλα ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ.

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση για το αφορολόγητο έδωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr.

“Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” ήταν η ακριβής φράση του. Συνεπώς τα σενάρια που διακινούνται για δύο περικοπές, το 2018 και το 2019, δεν έχουν καμία βάση και η όποια συζήτηση, προσθέτει, γίνεται αφορά στο 2019 και μετά αποκλέιστικά, όπως και για τα υπόλοιπα μέτρα.

Στην κυβέρνηση στηρίζουν πάρα πολλά στην υπεραπόδοση του 2016, πράγμα που αλλάζει τα δεδομένα για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο για το 2018, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα παραμένει ανοιχτό ένα ¨παράθυρο¨ για χρονική μετάθεση και της απόφασης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Πάντως, αυτή, αλλά και πολλές άλλες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της χτεσινής συμφωνίας Μέρκελ – Λαγκάρντ. Οταν θα γίνει γνωστό μέσα από επίσημη ενημέρωση πολλά ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν και πολλά πράγματα ενδεχομένως να αλλάξουν.

Πηγές με γνώση υποστηρίζουν πως αν δεν ήταν στη μέση η ποσοτική χαλάρωση ή αν βρεθεί άλλος τρόπος να ενταχθεί η Ελλάδα (αναζητείται άλλο παράθυρο μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Λακάρντ), τότε θα ήταν ευχής έργο για την κυβέρνηση να καθυστερήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γιατί το περιεχόμενο και τα μέτρα εξαρτώνται απόλυτα τόσο από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και από τη διάρκειά του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση διεκδικεί μείωση στο 2 με 2,5% και μείωση της διάρκειας στα τρία χρόνια.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε