Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεν ψηφίζουν οι Γερμανοί νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Δεν ψηφίζουν οι Γερμανοί νέα βοήθεια στην Ελλάδα

”Θα πρέπει να εξηγηθεί στη Γερμανική Βουλή πόσο μεγάλος θα ήταν ο τρόμος σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας” αλλά και πάλι δεν διαφαίνεται πλειοψηφία για τρίτο πακέτο στήριξης.

Περισσότερο χρόνο αλλά και χρήματα προτίθεται να δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποστηρίζουν ότι οι χώρες της νομισματικής ένωση προτίθενται να εγκρίνουν νέο δάνειο για την Αθήνα ύψους 16 έως 20 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα Handelsblatt επικαλείται υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι η πρόσθετη βοήθεια είναι απαραίτητη, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τα «υπεσχημένα».

«Παρουσιάζονται κάθε τόσο νέες όμορφες θεωρίες»

Τους ισχυρισμούς της εφημερίδας αντέκρουσε σε συνέντευξή του προς τη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandradio) ο εκπρόσωπος των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) για δημοσιονομικά θέματα Όττο Φρίκε, ο οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα τέτοιων δημοσιευμάτων.
«Παρουσιάζονται κάθε τόσο νέες όμορφες θεωρίες. Στο μεταξύ, γνωρίζω ότι όταν τα ΜΜΕ επικαλούνται πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, εννοούν κάποιον από ένα σύνολο ανθρώπων που υπολογίζονται στις 3 με 4 χιλιάδες. Σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να ασκηθεί πολιτική και ένας πολιτικός δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έτσι έχουν τα πράγματα», λέει ο φιλελεύθερος βουλευτής.

Ο Όττο Φρίκε εκτιμά ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
«Οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα προταθεί θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. Και στο κοινοβούλιο δεν διακρίνω καμία πλειοψηφία υπέρ ενός τρίτου πακέτου. Μικρές αλλαγές των χρονοδιαγραμμάτων μπορούμε να τις δούμε, αλλά για ένα τρίτο πακέτο, όπως φημολογείται, δεν διακρίνω πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλο, άρα αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει», διευκρινίζει ο Όττο Φρίκε.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, περίπου 25 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν σοβαρές ενστάσεις ενώ τουλάχιστον 10 από αυτούς θα ψήφιζαν «όχι» σε ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας.

Σε σημερινή του συνέντευξη προς την RuhrNachrichten(Ρουρ Ναχρίχτεν) ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ επισημαίνει ότι «δεν θα είναι εύκολο να περάσει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας από την κοινοβουλευτική ομάδα. Στην Κ.Ο. υπάρχει ένας αριθμός βουλευτών που πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε νέα βοήθεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να εξηγηθεί «πόσο μεγάλος θα ήταν ο τρόμος σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Στην ευρωζώνη η Ελλάδα δεν μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της»

Για το ίδιο θέμα μίλησε ο αρμόδιος επί των δημοσιονομικών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Κλάους Πέτερ Βιλς. Ερωτηθείς εάν η διάθεση περισσότερου χρόνου οδηγεί σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, ο βουλευτής της CDU απάντησε: «Φοβάμαι πως ναι …όμως οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα χρέη δεν αντιμετωπίζονται με περισσότερα χρέη. Αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ισχύει επίσης και για τα κράτη».

Όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής υποστήριξε ότι «από τις ενδιαφερόμενες πλευρές ακούγονται επανειλημμένως όλα τα πιθανά σενάρια τρόμου» και υποστήριξε ότι «μέσα στην ισχυρή ευρωζώνη μια χώρα όπως η Ελλάδα, …δεν έχει πιθανότητα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα».

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης: 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε