Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεν “ρίχνει” τα επιτόκια η ΕΚΤ

Δεν “ρίχνει” τα επιτόκια η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει το 2013 διατηρώντας σταθερό το νομισματικό “στάτους κβο”, παρά το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και την ύφεση ρεκόρ που παρατηρούνται στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Μια πτώση των επιτοκίων ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι έκπληξη», δήλωσε ο Κρίστιαν Σουλτζ, οικονομολόγος της Berenberg Bank. Το κύριο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ξεκινά στις 0800 GMT, είναι στην σχεδόν βεβαιότητα της διατήρησης του επιτοκίου στο 0,75%, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και το οποίο ισχύει από τον Ιούλιο του 2012.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει προσπαθήσει τις τελευταίες εβδομάδες να ηρεμήσει τις φήμες σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Μάικλ Σούμπερτ της Commerzbank. Στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς, το νεότερο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, έχουν ταχθεί κατά της μείωσης των επιτοκίων, λέγοντας ότι αυτή η ενέργεια δεν θα είναι αποτελεσματική.

Πράγματι, λένε οι αναλυτές παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, οι πιστώσεις παραμένουν παγωμένες. Ειδικά τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στη ζώνη του ευρώ, υποχώρησαν το Νοέμβριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν το κεντρικό ευρωπαϊκό νομισματικό ίδρυμα της Φρανκφούρτης να μετακινηθεί από τη θέση του, για μη αλλαγή του επιπέδου των επιτοκίων. Ειδικότερα, λένε οι αναλυτές, η ΕΚΤ θα θέλει να κρατήσει τα «πυρομαχικά» της σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ξαφνικά.

Αλλά και οι κεφαλές της ΕΚΤ παραμένουν προσεκτικοί, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τους γενικούς δείκτες. Η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι «πιο σταθερή» από ό τι πριν από ένα χρόνο, αλλά «η εξάλειψη των διαρθρωτικών προβλημάτων και της ανταγωνιστικότητας θα συνεχιστεί για χρόνια», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Γιοργκ Άσμουσεν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ . «Οι κίνδυνοι είναι ακόμα εκεί, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη», σημείωσε και ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάντσιο.

Διαβάστε επίσης:
Γερμανικό βέτο στο Μνημόνιο της Κύπρου; – Προκλητικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε