Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

“Δεν θα αφήσουμε να πέσει η Ελλάδα”

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το Eurogroup θα συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε o πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Temps της Γενεύης, ότι οι αγορές θα κατανοήσουν καλύτερα τις επόμενες ημέρες το μήνυμα της απόφασης της συνόδου κορυφής. Αφενός η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 και αν χρειασθεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα. Αφετέρου, αν η Eλλάδα σεβασθεί τις υποχρεώσεις της και η ελληνική κυβέρνηση μας έχει πείσει ότι θα το πράξει, και αν οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμα μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να συνδράμουμε την Ελλάδα. Πάντως αυτή η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μονομερής, αλλά αφορά μία αμοιβαία δέσμευση. Οι Έλληνες θα πρέπει να πράξουν αυτό που είναι αναγκαίο και οι χώρες του Eurogroup θα ενεργήσουν αναλόγως. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζει πως η μείωση του ελλείμματος κατά 4% είναι όντως τεράστια, αλλά και η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν πράξει. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και η Ελλάδα το γνωρίζει. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας. Χωρίς αυτό δεν μπορούν να δοθούν χρήματα, επισημαίνει. Το ελληνικό σχέδιο πρέπει να φαίνεται αξιόπιστο. Αν οι αγορές αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων, τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα παρέμβει, παρά μόνο όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μία στήριξη υπό όρους. 

Αν η Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, κάνει τις αναγκαίες προσπάθειες, οι χρηματαγορές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εφαρμοσθεί η (κοινοτική) αλληλεγγύη. Νομίζω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με υπερβολή και κερδοσκοπούν στην πιθανότητα μη αντίδρασης της ευρωζώνης. Διαπράττουν λάθος. Δεν θα αφήσουμε να πέσει η Ελλάδα, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Γιούνκερ στην συνέντευξη.

Νωρίτερα μιλώντας στην εφημερίδα  Suddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποίησε πως η ομάδα θα ασχοληθεί στο μέλλον πολύ πιο εντατικά και σοβαρά με την ανταγωνιστικότητα των χωρών.  Δήλωσε πως ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ “θα είχε συνέπειες αντίστοιχες με τις συνέπειες ενός σεισμού, ανεξέλεγκτες” και θα επέφερε μια εκτεταμένη και αρνητική αντίδραση των αγορών. Πρόσθεσε πως “η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ισοδυναμούσε με το τέλος των πάντων για την Ελλάδα. Και θα ήταν επίσης απόλυτα αρνητική για την εικόνα της ευρωζώνης”.  “Δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους…θα ρωτάμε συνέχεια τους Ελληνες πού βρίσκονται με τον πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων”, συμπλήρωσε.

   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε