Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Διαπραγματεύσεις για μειωμένες τιμές ρεύματος για τις βιομηχανίες ζητά ο ΣΕΒ από τη ΔΕΗ

Διαπραγματεύσεις για μειωμένες τιμές ρεύματος για τις βιομηχανίες ζητά ο ΣΕΒ από τη ΔΕΗ

Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις βιομηχανίες, ιδίως τις ενεργοβόρες ώστε να καθοριστούν τα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ζητά με επιστολή που απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στον πρόεδρο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογραμμίζει την ανάγκη της διαμόρφωσης εξατομικευμένων και ανταγωνιστικών τιμολογίων ύστερα από καλόπιστο -όπως τονίζει- διάλογο ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις βιομηχανίες.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η μείωση του κόστους της ΔΕΗ ύστερα από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αναλυτικά στην επιστολή του ο κύριος Φέσσας αναφέρει: “Ενημερωθήκαμε προσφάτως από τον τύπο ότι η ΔΕΗ συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα τη «Συμμόρφωση με το Ν. 4336/2015 για κατάργηση της έκπτωσης 20% στα Τιμολόγια Υψηλής Τάσης και την Έγκριση νέων Τιμολογίων Υψηλής Τάσης».

Όπως έχει επισημανθεί με έμφαση στο παρελθόν και συγκεκριμένα με τις από 20.1.2015 και 24.4.2015 επιστολές του Συνδέσμου προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ καθώς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στα γραφεία σας την 5.5.2015 με το Προεδρείο της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ, τόσο ο Σύνδεσμος θεσμικά όσο και οι μεμονωμένες βιομηχανίες-μέλη του, ιδίως οι ενεργοβόρες, επιδιώκουν παγίως και αναμένουν από τη ΔΕΗ τη διεξαγωγή καλόπιστων διαπραγματεύσεων με στόχο τη διαμόρφωση εξατομικευμένων και ανταγωνιστικών τιμολογίων στη βάση των αρχών που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Προμήθειας, συνεκτιμώντας τη σημαντική μείωση του συνολικού κόστους της ΔΕΗ κατά την τελευταία διετία ως απόρροια της κατακόρυφης πτώσης των διεθνών τιμών καυσίμων και ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Αυτονόητη λοιπόν κατανόηση του Συνδέσμου είναι ότι η διεξαγωγή της επικείμενης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ δεν μπορεί να παρουσιάζει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της ΓΣ του Φεβρουαρίου 2014, όπου θέματα εμπορικής πολιτικής παραπέμφθηκαν σε αυτήν και της οποίας οι αποφάσεις, οδήγησαν στην ουσία σε μονομερή καθορισμό τιμολογίων.

Προς τούτο, καλούμε με την παρούσα τη ΔΕΗ να προβεί άμεσα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις κατ’ αρχήν με τη μεγάλη πλειοψηφία της ενεργοβόρου βιομηχανίας, σε ατομικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων, τα οποία (τιμολόγια) –κατά την πάγια θέση του Συνδέσμου και τη ρητή πρόβλεψη του ν. 4336/2015– θα αντανακλούν το οριακό (δηλ. το μεταβλητό) κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, απαλλαγμένο ασφαλώς από «μονοπωλιακές προσόδους και ανεπάρκειες».

Εδραία πεποίθηση του Συνδέσμου, είναι ότι ο ειλικρινής αυτός διάλογος θα επιτρέψει την διαμόρφωση μίας συγκροτημένης και άμεσα υλοποιήσιμης πρότασης (εν όψει της τυπικής έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ), και την έναρξη μίας νέας εποχής δημιουργικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και των σημαντικότερων πελατών της, με γνώμονα την από κοινού ώθηση της εθνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε