Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Διέκοψαν το παζάρι για το κούρεμα για να πιέσουν τους κερδοσκόπους – Θα πετύχει ή θα τιναχτούν όλα στον αέρα;

Στα άκρα ωθούν τις διαπραγματεύσεις ΔΝΤ και Γερμανία ζητώντας χαμηλό επιτόκιο.

Στο αέρα βρίσκεται το κούρεμα της Ελλάδας μετά την ανακοίνωση ότι διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών.

Η διαπραγμάτευση διακόπηκε με ευθύνη του ΔΝΤ και της Γερμανίας που έθεσαν μέσω της Ελλάδας ασύμφορους όρους για την ανταλλαγή, όπως το επιτόκιο του 4% στα νέα ομόλογα.

Η κίνηση είναι υψηλού ρίσκου και την κάνουν για να δημιουργήσουν σοκ και να αναγκάσουν περισσότερους κατόχους ομολόγων να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή με το φόβο οτι αν χαλάσει θα τα χάσουν όλα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ αναφέρεται οτι “προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI (συμμετοχή των ιδιωτών) η οποία, από κοινού με τις προσπάθειες του επισήμου (σ.σ. κρατικού) τομέα, θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους”.

Οι τελευταίες λέξεις είναι που κρύβουν όλο το μυστικό γιατί κατά το ΔΝΤ, για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει τα επιτόκια στα νέα ομόλογα να μην ξεπερνούν το 4%, ένα ποσοστό που στο ΔΝΤ ξέρουν πως δεν δέχονται με τίποτα τράπεζες και κερδοσκόποι.

Την ίδια ώρα, με δημοσίευμα του το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι η Γερμανία με παρέμβαση της στις διαπραγματεύσεις απαίτησε τα νέα κουπόνια που θα ανταλλαχθούν να είναι κάτω από το 4% σημειώνοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της διακοπής των συνομιλιών, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής ήρθε η ανακοίνωση- βόμβα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο που αλλάζει τα πάντα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
”Οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων και οι διαπραγματεύσεις αναστέλλονται προκειμένου να επιτρέψουν να στοχασθούμε για τα οφέλη μίας εθελούσιας προσέγγισης.Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης”.

Διαβάστε
Τι σημαίνει η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε