Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Διεργασίες για την πρόταση Σάλλα – Μεγάλο deal ετοιμάζει η Εθνική

Έντονη κινητικότητα μετά την κίνηση Σάλλα.Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πρόσληψη συμβούλων για αξιολόγηση της πρότασης. Μεγάλο deal ετοιμάζει σύμφωνα με το ΒΗΜΑ η Εθνική. “Ενθαρρύνουμε την αναδιάρθωση των τραπεζών” διαμηνύει ο Παπακωνσταντίνου.

Την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ανακοινώσει την πρόσληψη ανεξάρτητων διεθνών συμβούλων που θα αποτιμήσουν την πρόταση Σάλλα αλλά και συνολικά την κρατική συμμετοχή στις τράπεζες. Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση φέρεται – με την ενθάρρυνση και του ΔΝΤ – να επιδιώκει τον ανασχεδιασμό του τραπεζικού συστήματος με πυλώνα την Εθνική. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ο πρόεδρος της ΕΤΤΒ. Ράπανος φέρεται να μεταδίσει σε συνομιλητές του ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.

Όταν ερωτάται για την εσωτερική αγορά, τονίζει ότι “η σκακιέρα δεν έχει πολλά πιόνια” αφήνοντας να εννοηθεί ότι – μετά την πρόταση Σάλλα για Αγροτική και ΤΤ – το ενδιαφέρον της Εθνικής στρέφεται προς Alpha Bank και Eurobank. Όσον αφορά τις διεθνείς βλέψεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ταξίδεψε στο Κατάρ και στο Λονδίνο.

Παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε η πρόταση Σάλλα η κυβέρνηση θα κινηθεί όταν υπάρξει καθαρή εικόνα από τους εμπειρογνώμονες. “Αν επρόκειτο για μία απλή συγχώνευση” κανείς δεν θα είχε αντίρρηση. Αλλά η κατάσταση περιπλέκεται επειδή δημιουργείται η εντύπωση ότι μία ιδιωτική τράπεζα εξαγοράζει δύο κρατικές” λένε στο ΒΗΜΑ κυβερνητικές πηγές.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πρόταση αποτελεί σανίδα σωτηρίας για ένα ασθενικό τραπεζικό σύστημα, ευάλωτο σε επιθετικές αγορές και σε αφελληνισμό.

Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου

“Ενθαρρύνουμε την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου” διαμηνύει μέσω συνέντευξής του στο Έθνος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. “Στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την κρίση και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν τη θέση και το ρόλο τους ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά” δηλώνει ο υπουργός.

“Αυτό μπορεί να επιτευυχθεί μόνο με μεγαλύτερα σχήματα, διεθνής επέκταση και οικονομίες κλίμακας” λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπληρώνει: “Η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δε σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες τις καλές εποχές. Από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπουν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας”.

Σχετικά με την πρόταση Σάλλα συγκεκριμένα ο υπουργός – αφού ξεκαθαρίζει ότι ήταν απόφαση της Πειραιώς και ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι” αναφέρει: “Η πρόταση αυτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη έρθει θα εξεταστεί με βάση της θεσμοθετημένες διαδικασίες. Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του δημοσίου και χωρίς να έχουμε μια συνολική και τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης”.

“Κριτήρια είναι πάντα η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, η βιωσιμότητα των τραπεζών στις οποίες συμμετέχει ως μέτοχος το Δημόσιο, η διαφύλαξη ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα και η ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών”.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα “τεστ αντοχής”, ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ότι “οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests”, αλλά σε κάθε περίπτωση “το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση”.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός σημειώνει πως “τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί», ενώ για το πεδίο της φοροδιαφυγής και τη λειτουργία του μηχανισμού είσπραξης των οφειλομένων, τονίζει πως «γίνεται πολύ συστηματική δουλειά». Ως απόδειξη, δε, της αποτελεσματικότητας του μέσου της “διασταύρωσης στοιχείων”, κάνει γνωστό πως, στα ταμεία της Εφορίας έχουν σταλεί περί τους 230 από τους 989 μεγαλοοφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης κι αν κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία της 20ης Ιουλίου, που τους έχει δοθεί, θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε