Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Δικαστήριο ζητά εξατομικευμένα τιμολόγια ρεύματος στη βιομηχανία κατόπιν διαπραγμάτευσης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εξατομικευμένα τιμολόγια με κάθε βιομηχανικό καταναλωτή και προσδιορισμένα κατόπιν διαπραγμάτευσης με την επιχείρηση καλείται να εφαρμόσει η ΔΕΗ υλοποιώντας αντίστοιχη απόφαση της ΡΑΕ.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται απόφαση που πήρε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επικυρώνοντας στην ουσία τη νομιμότητα της απόφασης που είχε λάβει η ΡΑΕ το 2013 (487/2013) με την οποία επιβλήθηκε στη ΔΕΗ πρόστιμο 4,4 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των ρυθμιστικών της υποχρεώσεων και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην τιμολόγηση των βιομηχανικών καταναλωτών.

Η ΡΑΕ είχε επιβάλει στη ΔΕΗ το συγκεκριμένο πρόστιμο επειδή η επιχείρηση είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με αποφάσεις της ύστερα από καταγγελίες που είχαν υποβάλλει μεγάλες βιομηχανίες για την μη εφαρμογή της υποχρέωσης παροχής εξατομικευμένων τιμολογίων.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δημιουργεί νέα δεδομένα για το ύψος των τιμολογίων προς τη βιομηχανία αλλά και για την υποχρεωτική διαπραγμάτευση και παροχή εξατομικευμένης τιμολόγησης, βάσει του ενεργειακού προφίλ κάθε βιομηχανίας και των επικαιροποιημένων κοστολογικών δεδομένων της ΔΕΗ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι τόσο το μνημόνιο όσο και η κυβέρνηση έχουν ως στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες.

Ειδικότερα, στο μνημόνιο προβλέπεται ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο στην κατάργηση των εκπτώσεων που παρείχε με απόφαση γενικής συνέλευσης στους βιομηχανικούς πελάτες της και να προτείνει νέα κοστοβαρή τιμολόγια.

Τέλος, όσον αφορά στο πρόστιμο το Δικαστήριο το όρισε στις 880.000 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε