Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

«Δημοσιονομικό σοκ» και στην Πορτογαλία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αυξήσεις φόρων και «ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνουν τα δημοσιονομικά μέτρα της Πορτογαλίας, που στόχο έχουν τη μείωση του υπέρογκου ελλείμματος.

Στόχος της κυβέρνησης Σόκρατες είναι να περιορίσει το έλλειμμα της χώρας στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του 5,1% που υπολογιζόταν η μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας.

Μετά το τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ανέφερε ότι η χώρα του στα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ της–ποσοστό βελτιωμένο εν σχέσει με το αρχικώς ανακοινωθέν ποσοστό ελλείμματος 8,3%, μετά από το «ιστορικό» έλλειμμα 9,4% με το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009.

Εκτός από τη μείωση των δαπανών της, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις πολλών κατηγοριών φόρων. Πιο συγκεκριμένα, ο υψηλότερος ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 20% σε 21%, οι μισθοί ανωτάτων κρατικών λειτουργών και λοιπών δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν άμεσα, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα ενταθεί σε ποσοστό +1,5% σε σύγκριση με τους τωρινούς συντελεστές του.

Επίσης, θα φορολογηθεί εκτάκτως ο τζίρος των επιχειρήσεων, που έχουν ετήσια κέρδη άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάλογα δραστικά οικονομικά και φορολογικά μέτρα υιοθέτησε και η ισπανική κυβέρνηση, που επιχειρεί να περιστείλει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το τρέχον 9,4% του ΑΕΠ της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε