Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας : Καταστροφική μία αναδιάρθρωση

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας : Καταστροφική μία αναδιάρθρωση
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το 2011 από τον Γ.Προβόπουλο, που βλέπει να συνεχίζεται η ύφεση και να φουντώνει η ανεργία για την οποία θεωρεί ότι θα ξεπεράσει το 15%, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα τραπεζικών συγχωνεύσεων.
 

Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση θα έπληττε τόσο τις τράπεζες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία και θα σταματούσε την πρόσβαση στις χρηματαγορές.
 
”Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή. Δεν είναι αναγκαία, γιατί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν εφαρμόσουμε σωστά τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν. Δεν είναι επιθυμητή, γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου”, ήταν το σχόλιο του.
 
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε πως η η δυναμική του χρέους παραμένει δυσμενής, καθώς οι συσσωρευμένες ανισορροπίες είναι μεγάλες και η πρόοδος των προσαρμογών δεν είναι αρκετά ταχεία για να αντιστρέψει γρήγορα και αποφασιστικά αυτή τη δυναμική.
 
Μάλιστα με νόημα τόνισε πως παρά τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, δεν υπήρξε ακόμη ουσιαστική βελτίωση εκεί όπου πρωτογενώς παράγονται τα ελλείμματα, στη δημόσια διοίκηση, τους πολυάριθμους οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε και στην αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
 
Σύμφωνα με τον κύριο Προβόπουλο η πραγματική οικονομία εξελίχθηκε δυσμενέστερα από ό,τι αναμενόταν. Το ΑΕΠ μειώθηκε το 2010 κατά 4,5%, λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,5%, της δημόσιας κατανάλωσης κατά 6,5% και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 16,5%.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανεργία.Όπως είπε η ύφεση προκάλεσε απώλειες θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς και άνοδο της ανεργίας. Η απασχόληση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένη κατά 4% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2009, υποδηλώνοντας την απώλεια 180 χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας το ίδιο τρίμηνο έφθασε το 14,2% του εργατικού δυναμικού. Η μέση ετήσια μείωση της απασχόλησης (-2,7%) ήταν μικρότερη από τη μείωση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και η παραγωγικότητα (κατά 1,8%).
 
Οι προβλέψεις για το 2011, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ανησυχητικές : ” Η ύφεση θα συνεχιστεί. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3% χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και κατά τι μεγαλύτερη πτώση.Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα υπερβεί το 15%.Ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2010, όμως θα πλησιάσει το 3,25%”.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε το μεσημέρι: “Δεν υπάρχει καμία συζήτηση σε κανένα επίπεδο αναφορικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους”.

 
Ακούστε τις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου:
 

Διαβάστε επίσης : Σκληρή επίθεση Βούγια σε Σημίτη – “Νομίζει οτι είναι στην κερκίδα και βλέπει τους χριστιανούς να παλεύουν με τα λιοντάρια”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε