Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Διχασμένη η ΕΚΤ για την ελληνική κρίση – Στο τραπέζι ξανά η μερική στάση πληρωμών

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Δυο 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο επικεφαλής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, διαφοροποιεί τη θέση του από τη γραμμή Τρισέ!

Αν μη τι άλλο, οι δηλώσεις του Αυστριακού τραπεζίτη προκαλούν έκπληξη και προβληματισμό μιας και είναι η πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζεται να μην αποκλείει κατηγορηματικά τουλάχιστον μια προσωρινή στάση πληρωμών στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Νοβότνι ανέφερε πως “υπάρχουν μερικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πολύ βραχυπρόθεσμη μερική στάση πληρωμών και οι οποίες δεν θα είχαν πραγματικά σημαντικές, αρνητικές συνέπειες”.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπάρχουν πολλές δυνατότητες, από μια ξεκάθαρη στάση πληρωμών μέχρι μια μερική στάση πληρωμών και αυτό πρέπει να συζητηθεί σοβαρά.

Όπως σημειώνουν παρατηρητές στη Βιέννη, με αυτές τις δηλώσεις του ο κ. Νοβότνι εμφανίζεται να παρεκκλίνει από την πάγια γραμμή της ΕΚΤ ότι μια στάση πληρωμών πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Δεν έχει όμως ξεκαθαρίσει ακόμα αν πρόκειται για μια απλή διαφωνία Νοβότνι-Τρισέ ή αν οι δηλώσεις προαναγγέλλουν μια αλλαγή πλεύσης της Τράπεζας.

Επίσημα εξακολουθεί να ισχύει πως η ΕΚΤ θέλει να αποτρέψει πάση θυσία μια στάση πληρωμών της Ελλάδας, κάτι που επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ (σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα συγχρόνως στις εφημερίδες “Χοσποντάρσκι Νόβινε” της Σλοβακίας, “Ντέλο” της Σλοβενίας και “Ποστιμές” της Εσθονίας) τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν ένα δρόμο για να αποτρέψουν μια στάση πληρωμών.

Όπως δε συμπληρώνει ο ίδιος, “ένα πιστωτικό γεγονός, μια περιορισμένη στάση πληρωμών ή μια στάση πληρωμών”, θα πρέπει να αποφευχθούν και η ΕΚΤ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, να εξεύρουν το ταχύτερο δυνατό τις κατάλληλες λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διέρρευσαν όλα τα σενάρια για την Ελλάδα

Ε. Βενιζέλος: “Δεν δεχθήκαμε ποτέ τη λύση selective default”

Τρισέ: Επιλεκτική ή όχι η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί!

Κι άλλα σενάρια για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε