Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Δώστε μας όλη τη δόση και γρήγορα” – Στις 10.30 το κρίσιμο ραντεβού Σαμαρά Μέρκελ – Αγώνας δρόμου να ψηφιστούν τα μέτρα πριν το Eurogroup

“Δώστε μας όλη τη δόση και γρήγορα” – Στις 10.30 το κρίσιμο ραντεβού Σαμαρά Μέρκελ – Αγώνας δρόμου να ψηφιστούν τα μέτρα πριν το Eurogroup

– “Καλωσόρισε” την πρόοδο της Ελλάδας η Σύνοδος
– Τι είπαν Μέρκελ και Ολαντ και τι ζήτησε ο Σαμαράς
– 29/10 και 12/11 οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα

Η θετική δήλωση που περίμενε η Ελλάδα από τη Σύνοδο ήρθε, όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι εκτός απ’ την πρόοδο που είδαν προέτρεψαν να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τότε το Εurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση.

Ακτιβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουα Ολαντ όσο και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά που εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την Τρόικα, μέσα στις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ, ο Α. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί στο σύνολό της.

Κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι και η σημερινή συνάντηση στις 10:30 του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ, η τρίτη των δύο αρχηγών μέσα σε λίγο καιρό.
Στην συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στην Καγκελάριο πως οι ανοιχτές λεπτομέρειες με την τρόικα δεν αφορούν στο πακέτο μέτρων και τους όρους του μνημονίου και έτσι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα οι κάνουλες της χρηματοδότησης ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία. 

Ξημερώματα οι 17 αρχηγοί των κρατών της Ευρωζώνης δήλωσαν:

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η Τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της Τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη».

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χαιρέτισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Χ.Ρομπάϊ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις “αξιοθαύμαστες προσπάθειες” του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα.

Σημείωσε ότι οι ηγέτες του ευρώ τονίζουν πως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αφού ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι κοινή επιθυμία των ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η χώρα θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να κλείσει τις εκρεμότητες στα εργασιακά και τις διαρθρωτικές αλλαγές με την τρόικα ως το έκτακτο eurogroup στις 29 του μήνα, στη συνέχεια να ψηφίσει τα μέτρα ώστε να περιμένει στο επόμενο Eurogroup στις 12 του Νοεμβρίου το τελικό “οκ” για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: “Τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία με την τρόικα” – Προειδοποίησε για την κοινωνική οργή

Φοβούνται επέμβαση στο Estelle ακόμη κι απόψε στη κυβέρνηση

Το καυτό email του υπουργείου Εργασίας στην τρόικα για τριετίες και αποζημιώσεις – Τι προτείνει!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε