Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Δραματική επιστολή για την ελληνική οικονομία

Δραματική επιστολή για την ελληνική οικονομία

Κρίσιμες ώρες περνάει η ελληνική οικονομία με την κυβέρνηση να δίνει μάχη με το χρόνο.

Επιστολή καταπέλτη έστειλε το ΙΟΒΕ προς τον έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου αναφέροντας πως η ελληνική οικονομία είναι σε κρίσιμη καμπή, καθώς εάν δεν αλλάξουν άμεσα τα δεδομένα, υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης του συστήματος.

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ σημειώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δίνη ενός φαύλου κύκλου υψηλών ελλειμμάτων και χαμηλής ανταγωνιστικότητας, ενώ αναφέρονται στην μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό που δημιουργεί διεθνώς ασφυκτικά σχόλια και τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αυξήσει το κόστος του δανεισμού.

Η κρίση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση του συστήματος και προτείνει το ΙΟΒΕ να προχωρήσει η Ελλάδα στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ προειδοποιεί σε διαφορετική περίπτωση πως η οικονομία θα οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση και σε μεγάλη ανεργία.

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιμένει από την Ελλάδα αίτημα για παροχή δανείου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η οποία τόνισε πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα δεν αφορούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των πιο επικίνδυνων ομολόγων (εκτός τις ΗΠΑ). Συγκεκριμένα, το 92% θεωρεί πως στην Ελλάδα βρίσκονται τα πιο επικίνδυνα ομόλογα, η Αργεντινή το 82%, η Ρωσία το 79% όπως και η Ιρλανδία.

Διαβάστε επίσης: Νέα άνοδος των spreads

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε