Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ε.Ε: Σε καλό δρόμο η Πορτογαλία αλλά χρειάζεται ακόμα προσπάθεια

Ε.Ε: Σε καλό δρόμο η Πορτογαλία αλλά χρειάζεται ακόμα προσπάθεια

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας βρίσκεται “σε καλό δρόμο” παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “κίνδυνοι και προκλήσεις”.

“Γενικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο”, όμως “εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, η οποία έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που υλοποιούνται σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου 78 δισεκατομμυρίων ευρώ το Μάιο του 2011, βύθισαν τη χώρα στην ύφεση και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Πορτογαλία μπορεί να αναγκαστεί να ζητήσει επιπρόσθετη βοήθεια.

“Προς το παρόν κρίνουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να επιστρέψει στις αγορές το 2013”, σημείωσε ο Πέτερ Βάις, αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πορτογαλία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας ανακοίνωσαν επίσης ότι η οικονομική συγκυρία “επιδεινώθηκε σημαντικά” στα τέλη του περασμένου έτους, “καθώς η ανεργία αυξήθηκε σαφώς και η εμπιστοσύνη έπεσε στο ελάχιστο επίπεδο λόγω μιας αποδυνάμωσης του εξωτερικού εμπορίου”.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την τρόικα, φέτος αναμένεται μια συρρίκνωση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 3,25% του ΑΕΠ, ενώ παλαιότερες προβλέψεις την τοποθετούσαν σε 3%.

Σύμφωνα με τους δανειστές της Λισαβόνας, η κύρια πρόκληση την οποία έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κουέλιου είναι το θέμα της ανεργίας καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, αυτή αναμένεται να ξεπεράσει το 15% στο τέλος του έτους.

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας εξέφρασαν παράλληλα την ικανοποίησή τους προς την πορτογαλική κυβέρνηση επειδή κατάφερε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4,2% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος που είχε οριστεί ήταν 5,9%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε