Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο και μέτρα για τη ρευστότητα των τραπεζών

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο και μέτρα για τη ρευστότητα των τραπεζών

Η απόφαση αυτή πάρθηκε πριν από λίγο στην τελευταία συνεδρίαση με τον Τρισέ στο κουμάντο της ΕΚΤ, αφού στις 31/10 παραδίδει στον Ιταλό Μάριο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά νέων μέτρων με στόχο να βοηθήσει την αναχρηματοδότηση των τραπεζών της ευρωζώνης και να αποφευχθεί η μετατροπή της κρίσης χρέους σε τραπεζική κρίση.

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να υποβοηθήσει τη ρευστότητα των τραπεζών εισάγοντας δύο προγράμματα Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (LTRO), διάρκειας 12 μηνών.

Ο Τρισέ τόνισε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με “μεγάλη αβεβαιότητα”, προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012. Οι ενέργειες αυτές θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, διαβεβαίωσε ο Τρισέ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους, να στηρίξουν τον ισολογισμό τους και να αποφύγουν να χορηγούν υψηλές απολαβές στα στελέχη τους.

Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ αποχωρεί μετά από 8 χρόνια στην προεδρική καρέκλα της ΕΚΤ, όμως η εκρηκτική κρίση χρέους δεν αφήνει χρόνο για αποχαιρετιστήρια πάρτυ. Ο Τρισέ φεύγει και όπως κάθε ηγέτης αφήνει φανατικούς φίλους και εχθρούς.

Άλλοι αποθεώνουν τον Γάλλο ως πιστό υπηρέτη του ευρώ και άλλοι τον αποχαιρετούν κράζοντας ”Αντίο. Δεν θα μας λείψεις.Άφησες πίσω σου συντρίμμια”, γιατί του καταλογίζουν πως αυξάνοντας τα επιτόκια το 2008 και το 2011 ”φούντωσε” την κρίση και πως δεν κατάφερε μέσω της ΕΚΤ να σταθεροποιήση την αγορά ομολόγων.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΟ ΔΝΤ

Το ΔΝΤ μέσω του εκπρόσωπού του Ντέιβιντ Χόουλι δήλωσε, σήμερα, πως “τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)” την ώρα, όμως, που ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός θεσμός, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι διατήρησε “τα επιτόκιά του αμετάβλητα”.

“Εμείς, στο ΔΝΤ, εκτιμούμε ότι διαμορφώνεται τώρα το περιθώριο μείωσης του βασικού δανειστικού επιτοκίου της ΕΚΤ” δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος Χόουλι, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή αναγγελία απ την ΕΚΤ, περί μη μεταβολής των επιτοκίων της.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε