Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

ΕΚΤ: Επιχείρηση σώζουμε την Ευρώπη – Αγόρασε κρατικά ομόλογα 22 δισ μέσα σε μια εβδομάδα!

ΕΚΤ: Επιχείρηση σώζουμε την Ευρώπη – Αγόρασε κρατικά ομόλογα 22 δισ μέσα σε μια εβδομάδα!

– Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με τον γάλλο ομόλογό του!
– “Μην αφήνετε έξω από την συζήτηση το ευρωομόλογο!”
– Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί: «Τα ευρωομόλογα δεν έχουν νόημα» διαμηνύει το Βερολίνο
– Πρωινός… καφές Σαρκοζί – Φιγιόν πριν από τη Μέρκελ
– Απάντηση της ΕΚΤ στον Σόρος: Καμία χώρα δε θα φύγει από την ευρωζώνη

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναγόρασε κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης αξίας 22 δισεκατομμυρίων μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, ένα ποσό ρεκόρ για το πρόγραμμα αυτό που ήταν σε ύπνωση εδώ και σχεδόν πέντε μήνες.

Με 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια εβδομάδα, οι εν λόγω επαναγορές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση του τύπου αυτού σε περίοδο μιας εβδομάδας της ΕΚΤ από το Μάιο του 2010, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό, μεσούσης της κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

Το προηγούμενο ποσό ρεκόρ είχε καταγραφεί κατά την πρώτη εβδομάδα χρήσης του προγράμματος και ανερχόταν σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά η ΕΚΤ ουδέποτε ξεπέρασε το ποσό αυτό για επαναγορές σε χρονική περίοδο μιας εβδομάδας.

Το ποσό από τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού φτάνει τα 96 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 74 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Η ΕΚΤ αποφάσισε στις αρχές Αυγούστου να αρχίσει εκ νέου την επαναγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά για να υποστηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία που βρίσκονται το στόχαστρο των χρηματαγορών.

Η τράπεζα που σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα αυτό την προσεχή εβδομάδα σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ουδέποτε δίνει λεπτομέρειες για τις επαναγορές της. Ωστόσο οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχώρησε στη μαζική επαναγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Η Ελλάδα προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή – Μια συνάντηση χωρίς πολλές προσδοκίες

Ο Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε το τηλέφωνο το απόγευμα της Δευτέρας και κάλεσε τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Αφορμή το γεγονός οτι τουλάχιστον το Βερολίνο διαμηνύει σε όλους τους τόνους οτι το θέμα του ευρωομολόγου δεν πρόκειται να συζητηθεί στην πολυδιαφημισμένη και συζητημένη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί.

Μπορεί όλο και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με πρώτη τη Βρετανία) να ασκούν πιέσεις για τη δημιουργία ευρωομολόγου, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές και να επιβιώσει η ευρωζώνη από την βαθιά κρίση, αλλά Γαλλία και Γερμανία έχουν στυλώσει τα πόδια και αρνούνται να συζητήσουν ακόμη και το ενδεχόμενο!

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε, μια μέρα πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλύσιων ότι δε θα συζητηθεί το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου γιατί το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν είναι καλή ιδέα.

“Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν θεωρεί πώς τα ευρωομόλογα έχουν κάποιο νόημα και γι αυτό δεν θα συζητηθεί το θέμα κατά την αυριανή συνάντηση”, είπε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ανάλογη δήλωση έκανε και το Παρίσι τονίζοντας ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου.

Και όλα αυτά ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, σε άρθρο του στους Financial Times, η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδείξει «τη δέσμευσή της για μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση και για μηχανισμούς διακυβέρνησης που προλαβαίνουν ηθικές παρεκβάσεις και ενισχύουν τη δημοσιονομική υπευθυνότητα». Δηλαδή, ζητά για ακόμη μια φορά την έκδοση ευρωομολόγου…

Σαρκοζί και Μέρκελ πρόκειται να αναζητήσουν νέες λύσεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα Die Welt, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Δεν αποκλείεται στο τραπέζι να πέσει η πρόταση δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου σταθερότητας, όπως έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, καθώς και νέα εργαλεία, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών είναι θέματα που αφορούν τη διευθέτηση των λεπτομερειών για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την καλύτερη διαχείριση των κρίσεων στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Πριν από τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί θα… προετοιμαστεί με τον Φρανσουά Φιγιόν, καθώς οι δυο άνδρες θα τα πουν κατά τη διάρκεια του πρωινού… καφέ τους, την Τρίτη, λίγη ώρα πριν η Γερμανίδα καγκελάριος φτάσει τα Ηλύσια Πεδία.

Στο μεταξύ, τόσο ο Σαρκοζί όσο και η Μέρκελ είχαν τις τελευταίες ώρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να ενημερωθούν για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η Ιταλία ώστε να μειώσει άμεσα το χρέος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΤ: «Δε θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να φύγει από την ευρωζώνη»

Σόρος: “‘Εξω η Ελλάδα από την ΕΕ και το ευρώ!”

Ρεν: «Τρέξτε να εφαρμόσετε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής»

Ξεκάθαρο “όχι” Γερμανίας στο ευρωομόλογο

Θα ανακοινώσουν το ευρωομόλογο Μέρκελ – Σαρκοζί;

“Ναι” στο ευρωομόλογο λέει για πρώτη φορά η Βρετανία

Ο Σόρος «ξαναχτυπά»: Καταδικασμένη χωρίς ευρωομόλογο η ευρωζώνη

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε