Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

ΕΚΤ: "Μπράβο στους Έλληνες για τα μέτρα... αλλά απίθανο να βοηθήσουμε"

ΕΚΤ: `Μπράβο στους Έλληνες για τα μέτρα... αλλά απίθανο να βοηθήσουμε`
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 08.11.2012 | 17:23
Πρώτη δημοσίευση: 08.11.2012 | 17:23

 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κρίνοντας ότι συνιστά σημαντική πρόοδο, αλλά διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να βοηθήσει περαιτέρω την Αθήνα γιατί δεν της επιτρέπεται να παράσχει απευθείας βοήθεια.

"Η ΕΚΤ χαιρετίζει το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα" δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη.

Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να πράξει η ΕΚΤ για την Ελλάδα, απάντησε ότι "η ΕΚΤ γενικά έχει τελειώσει" με τη βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει.

Η ευρωζώνη προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνούν όσον αφορά το κατά πόσο είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών και η ΕΚΤ σε ένα νέο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στις κυβερνήσεις τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος για την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να παραχωρήσει τα έσοδά της και πέραν της τριετίας, πράγμα που σημαίνει ότι περί τα 12-15 δισ. ευρώ θα περάσουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών και από εκεί στις κυβερνήσεις. "Επαφίεται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτά για την Ελλάδα", κατέληξε ο Ντράγκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μην περιμένετε λεφτά άμεσα, λένε Σόϊμπλε και ΚΟΜΙΣΙΟΝ!


   Διαδώστε αυτό το άρθρο