Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και χρονοδιάγραμμα μείωσης συντάξεων τα μεγάλα εμπόδια για συμφωνία στο πρόγραμμα μετά το 2018

ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και χρονοδιάγραμμα μείωσης συντάξεων τα μεγάλα εμπόδια για συμφωνία στο πρόγραμμα μετά το 2018

Στην άρνηση του ΔΝΤ πρωτίστως, αλλά και των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την ενέργεια προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο και σε δεύτερη θέση έρχεται η επιμονή του ΔΝΤ για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις εφάπαξ το 2019 ή το 2020 και όχι σταδιακά σε βάθος δύο ή τριών ετών που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες;, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει τα θετικά μέτρα ή αλλιώς αντίμετρα να περιλαμβάνουν κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. αύξηση των κοινωνικών δαπανών και κατά 1,8 δισ. ευρώ ακόμα μείωση της φορολογίας.

Στο σκέλος των κοινωνικών δαπανών έχει υπάρξει σε πολύ μεγάλο βαθμό συμφωνία για την ενίσχυση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, την ενίσχυση των σχολικών γευμάτων, καθώς και την καταβολή επιδομάτων σε οικογένειες με παιδιά των οποίων το εισόδημα είναι χαμηλό.

Στο σκέλος το φορολογικό δεν έχει υπάρξει καθόλου σύγκλιση, αναφέρουν οι πληροφορίες. Η μεν κυβέρνηση έχει προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων, αλλά οι προτάσεις έχουν απορριφθεί με το αιτιολογικό ότι δεν είναι αναπτυξιακά μέτρα (το πόσο λάθος κάνει ιδίως το ΔΝΤ φαίνεται από το ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναζωπυρώσει την οικοδομή σε κάποιο βαθμό, βοηθώντας έτσι να επανεκκινήσουν τα περισσότερα από τα 400 επαγγέλματα και κλάδοι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών και να περιοριστεί η ανεργία που χτύπησε 400.000 εργαζόμενους περίπου).

Από την πλευρά του το κουαρτέτο δεν κάνει καμία πρόταση και απορρίπτοντας εκείνες που κάνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, προσπαθεί να οδηγήσει τα πράγματα στη μοναδική πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ομως, οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν, πως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το πακέτο χωρίς μείωση άλλων φόρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Στο σημείο αυτό, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε κατηγορηματικά στο newsit.gr πως τα μέτρα και τα αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτοχρόνως και θα εφαρμοστούν ταυτοχρόνως από την 1 η Ιανουαρίου 2019.

Οταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απάντησε πως για το 2018 ο στόχος είναι σίγουρο πως θα επιτευχθεί. Για το 2019 ανέφερε πως όποιος κι΄ αν είναι ο στόχος, αν υπάρξει κενός, θα κλείσει με πρόσθετα μέτρα, όπως είναι φυσικό και όπως θα συνέβαινε σε κάθε περίπτωση.

Για την τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα κλείσει εύκολα αν τα εργασιακά μετατεθούν για αργότερα και συγκεκριμένα για ταυτόχρονη συζήτηση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αν αυτό συμβεί, πράγμα που δεν αποκλείουν στην κυβέρνηση, τότε στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου αναμένεται να βγει ¨λευκός¨ καπνός, αφού το μόνο εμπόδιο πλέον είναι τεχνικής φύσης και αφορά στην έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του σχεδίου για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ.
Οσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει η συζήτηση μετά τη συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Τέλος, όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, υπάρχει μία μικρό πιθανότητα αυτό να μειωθεί, πιθανότητα που γίνεται πολύ μεγαλύτερη μετά το 2019.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε