Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Έδαφος έναντι του ευρώ κερδίζει το δολάριο

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3896 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1, 3890 δολάρια από το επίπεδο των 1,3977 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.
 
Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται στην εκτίμηση των αγορών για μία σταδιακή εφαρμογή των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. (Fed). Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ben Bernanke σε συνέδριο στην Βοστόνη, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “η μη συμβατική πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, επαναγοράζοντας μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων, συνεπάγονται μεγάλο κόστος και γι΄αυτό δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται με “επιθετικό τρόπο”.

Πάντως “ορόσημο” για την αγορά συναλλάγματος και για τον “συναλλαγματικό πόλεμο” που φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει, αποτελεί η σύνοδος των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G 20) που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου στη Ν. Κορέα.

Πιέσεις τέλος προκάλεσε σήμερα στο ευρώ και η διαφαινομένη “κόντρα” μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας J Claude Trichet και του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Axel Webber για το θέμα των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, και διάδοχος του κ. Τρισέ, ζήτησε να σταματήσει η ΕΚΤ την πολιτική παρεμβάσεων στην αγορά ομολόγων. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η άποψη αυτή δεν αντιπροσωπεύει τη θέση της ΕΚΤ.

Στη δευτερογενή αγορά αξία ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 37 εκατ .ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ .ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο λήξεως 15,04,11 με 5 εκατ. ευρώ καθώς και στο 10ετές ομόλογο 19,08,20 με 12 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 6,51% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 8,88% έναντι 2,37% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,49%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,35% στο εξάμηνο στο 1,22%, το τρίμηνο στο 1% και ο μήνας στο 0,78%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε