Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Εφεδρεία-ενιαίο και περικοπές σε ΔΕΚΟ και Υγεια, νέο τσεκούρι σε φοροαπαλλαγές

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

«Καυτές» προμηνύονται οι επόμενες ημέρες για την Ελλάδα: Η 6η δόση του δανείου στήριξης «πιθανόν» να εκταμιευτεί στις αρχές Νοεμβρίου, με την Κυβέρνηση έως τότε να είναι …υποχρεωμένη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012, το πολυνομοσχέδιο και το νέο φορολογικό.

Εάν η Αθήνα αποδειχτεί «εντάξει» με τις υποχρεώσεις της τότε ανοίγει και ο δρόμος για να «κλείσει» μια και καλή η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, την ώρα που εντείνονται οι ζυμώσεις για «κούρεμα» του χρέους.

Ευρώπη και ΔΝΤ μοιάζει να έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό χρέος, η Κυβέρνηση όμως πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Για να διασφαλιστεί ο στόχος του ελλείμματος την επόμενη χρονιά στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, η Τρόικα ζητά να προστεθούν:

1. Η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και η εφαρμογή του στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, όπως είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικά για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ελεγκτές ζητούν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών υπαλλήλων δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε ΣΣΕ.

2. Η επέκταση του μέτρου της «εφεδρείας» σε πάνω από 30.000 υπαλλήλους, ενδεχομένως ακόμα και σε 50.000(!) και η απόλυση των υπαλλήλων από υπηρεσίες που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ώστε να υπάρξει άμεση ελάφρυνση των δημοσίων δαπανών. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς Επιτροπής αναμένεται να έχουν και πάλι συναντήσεις με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να γίνουν νέοι υπολογισμοί.

3. Η επανεξέταση του συστήματος δαπανών στο Σύστημα Υγείας, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ έως το 2014, κάτι που περιλαμβανόταν στο μνημόνιο του Μαρτίου, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

4. Στα φορολογικά, το μόνο που συζητά η Τρόικα με τους επιτελείς του ΥΠ.ΟΙΚ. είναι η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το σκεπτικό του μέτρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε