Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

«Εφυγαν» 2,5 δισ. ευρώ από τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Εκπτωση 50% στον φόρο επαναπατρισμού αν τα κεφάλαια επενδυθούν σε Α/Κ

Στα 11,81 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων των 36 εταιρειών μελών της Ενωσης (ΑΕΔΑΚ, ΕΕΧ, ΑΕΠΕΥ κ.α) το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ωστόσο, η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έχοντας να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των υψηλών επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων συνέχισε να βιώνει εκροές με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να υποχωρεί στις 30/6/2010 στα 8,1 δισ. ευρώ από 10,6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2010.

«Σε ένα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον όπου κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών διεθνών αγορών εμφάνισε αρνητικές αποδόσεις και η αγορά ομολόγων και χρήματος βίωσε έντονες διακυμάνσεις η Ελληνική Θεσμική Διαχείριση συνέχισε να προσφέρει θετικές αποδόσεις και να περιορίζει τις απώλειες εκεί όπου υπήρξαν
», υπογραμμίζει ο κ. Αρ. Ξενόφος, πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτων (ΕΘΕ) με αφορμή την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2010.

Στην πλευρά των αποδόσεων καταγράφεται η υπεραπόδοση όλων των κατηγοριών των Funds of Funds, όπου τα Μετοχικά Funds of Funds είχαν αποδόσεις έως και 14,96%, τα Μικτά Funds of Funds είχαν αποδόσεις έως 8,51% και τα Ομολογιακά Funds of Funds είχαν αποδόσεις έως και 6,43%.

Επισημαίνεται επίσης ότι από τα 65 μετοχικά αμοιβαία κεφαλαία εσωτερικού, τα 60 υπερέβησαν την απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου έως και 25,53 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 με υψηλό μεσοσταθμικό discount -36,95%, συνολικό ενεργητικό 219,7 εκατ. ευρώ και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους -6,50%.

Στην πλευρά των αποδόσεων και οι πέντε Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου πέτυχαν αποδόσεις καλύτερες από το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. από 24,50 έως και 34,37 ποσοστιαίες μονάδες.

Το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων (Asset Management) των 6 ΑΕΠΕΥ μελών της Ε.Θ.Ε. και των 15 ΑΕΔΑΚ Διευρυμένου Σκοπού, ανήλθε στα 2,7 δισ.. ευρώ.

Τέλος οι 3 Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας εκτιμούν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το πρώτο όπου οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 845,56 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο: «Το προϊόν που λέγεται αμοιβαίο κεφάλαιο στο πλαίσιο των πρόσφατων διατάξεων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων αποκτά μια επιπρόσθετη προοπτική ως επιλογή, αφενός γιατί η αυτοτέλεια της περιουσία του και η ευρεία διασπορά των επενδύσεων που δύναται να πραγματοποιεί στις διεθνείς αγορές περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου και αφετέρου γιατί παρέχεται σημαντική έκπτωση 50% στον καταβαλλόμενο φόρο επαναπατρισμού».

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε